DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul polonez Beata Szydlo (foto) a declarat marţi că în curând va avea loc o remaniere guvernamentală, refuzând însă să răspundă speculaţiilor conform cărora postul său ar putea fi în pericol, transmite Reuters, conform agerpres.

Săptămânalul Sieci Prawdy a sugerat luni că şefa guvernului ar putea fi înlocuită de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), din care fac parte amândoi.


Potrivit tabloidului Fakt de marţi, este probabil ca Szydlo să-şi păstreze funcţia, cei vizaţi de înlocuire fiind, printre alţii, şeful diplomaţiei, Witold Waszczykowski, şi ministrul mediului, Jan Szyszko.

Citeşte şi: Cei mai mari idioţi ai secolului! Aşa au fost numiţi patru tineri australieni care au înotat în apele crocodililor

‘Nu doresc ca speculaţiile referitoare la schimbări în guvern să continue. Deciziile mele vor fi anunţate în curând’, a declarat Szydlo la postul privat TVN 24.

‘Această decizie a fost luată, vor exista schimbări în guvern. Am discutat această decizie cu Jaroslaw Kaczynski, ceea ce este un lucru firesc’, a spus ea.

Chestionată cu privire la posibila sa plecare din fruntea executivului, Beata Szydlo a afirmat că nu doreşte să speculeze, dar şi că nu se simte obosită sau extenuată.

Sondajele de opinie o indică pe Beata Szydlo drept unul dintre politicienii cei mai populari în Polonia.

Citeşte şi: Grecia rămâne fără ştiri două zile. Reporterii au intrat în GREVĂ

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, exercită o influenţă imensă în culisele politicii, iar, conform presei poloneze, el ar putea viza postul Beatei Szydlo în perspectiva alegerilor legislative din 2019.

PiS, care a împărţit opinia publică internă şi a provocat tensiuni cu Uniunea Europeană din cauza politicilor care includ un control tot mai mare asupra justiţiei şi instituţiilor media, se bucură în continuare de susţinerea a aproape 40% dintre alegători, o situaţie atribuită în mare măsură programului său generos de cheltuieli sociale.