DISTRIBUIȚI
twitter

Incendiul grav de vegetaţie care afectează insula spaniolă Gran Canaria (Atlantic) a început să intre în remisie marţi dimineaţa, deşi încă nu este controlat, potrivit preşedintelui guvernului regional, Angel Víctor Torres, citat de EFE, potrivit agerpres.

Incendiul care a afectat până acum 10.000 de hectare şi a determinat evacuarea a 9.000 de persoane nu a pătruns în cursul nopţii în Rezervaţia Naturală Inagua, o enclavă ecologică valoroasă care a fost mistuită de flăcări în marele incendiu din 2007.


Citește și: Americanii cer Atenei să nu ajute petrolierul iranian din Mediterană

Luni seară au fost evacuaţi rezidenţii din două cartiere ale unei mici localităţi, dintr-o zonă din centrul insulei, din cauza perdelei dense de fum venită din zona incendiului.

Marţi, la operaţiunile de combatere a flăcărilor s-a alăturat şi un batalion al armatei şi este prevăzută venirea altor mijloace terestre care vor sprijini de la sol cele 21 de aeronave. Este vorba de o amplă desfăşurare de forţe pentru combaterea acestui incendiu izbucnit sâmbătă şi considerat cel mai mare din Spania de anul acesta.

Timp de trei zile, focul s-a extins din zona de nord a insulei spre est şi vest, fără posibilitatea de a fi controlate ambele fronturi, din cauza înălţimii flăcărilor (care au afectat Parcul Natural Tamadaba) şi condiţiilor meteorologice (val de căldură), astfel încât incendiul nu a putut fi izolat.

Specialiştii speră însă ca focul să poate fi acum controlat datorită combinării operaţiunilor terestre cu cele aeriene.

Citește și: Mai în glumă, mai în serios, Trump vorbește tot mai des de Groenlanda: ‘Promit să nu fac asta!’

Dezastrul nu a făcut deocamdată victime, însă a obligat autorităţile să evacueze în total 9.000 de persoane, inclusiv din zone turistice precum Cruz de Tejeda, un sit montan, celebru pentru priveliştile sale spectaculoase, aflat în centrul insulei.

Focul a izbucnit la câteva zile după ce pompierii au reuşit să stingă un alt incendiu izbucnit în aceeaşi zonă a arhipelagului Canarelor, care a determinat evacuarea a câteva sute de persoane.