DISTRIBUIȚI

Un incendiu de pădure alimentat de seceta din nordul statului american New Mexico a căpătat sâmbătă proporţiile unui „mega-incendiu” întinzându-se pe 100.000 de acri, sau 157 de mile pătrate (1 milă pătrată = 2.59 kilometri pătraţi) şi există riscul real ca acesta să-şi dubleze dimensiunea, potrivit unui responsabil al echipelor de intervenţie care operează în zonă, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Favorizat de vânturile puternice de primăvară în pădurile de munte, incendiul din Calf Canyon este de departe cel mai mare şi mai distructiv dintre cele care fac ravagii în prezent în Statele Unite.


Citește și : Antonio Guterres nu vede tirurile cu rachetă de la Kiev din timpul vizitei sale ca pe un atac personal

La aproximativ 30 de mile (48 km) est de Santa Fe, incendiul a distrus sute de proprietăţi, a dus la mii de evacuări şi a ajuns sâmbătă la doar câteva mile de oraşul Las Vegas, cu o populaţie de 14.000 de locuitori.

„Se întinde deja pe 100.000 de acri. Şi-ar putea dubla uşor dimensiunea, poate chiar mai mult”, a declarat comandantul operaţiunilor de stingere a focului, Carl Schwope, într-o conferinţă de presă.

Dezastrul s-a extins cu aproximativ 50% în 24 de ore, când o coloana uriaşă de flăcări a fost văzută în noaptea de vineri spre sâmbătă, aruncând limbi de flăcări înaintea sa şi declanşând noi incendii. Locuitorii din Las Vegas s-au trezit cu bucăţi de lemn carbonizat de mărimea unei monede de 25 de cenţi acoperind oraşul.

„Este un incendiu major şi este peste tot în jurul nostru”, a declarat telefonic Joy Ansley, şefa comitatului San Miguel, adăugând că autorităţile întocmesc planuri în cazul în care se va impune evacuarea locuitorilor din Los Angeles.

Pompierii din vestul SUA se confruntă cu un an sumbru în materie de incendii, date ale Ministerului american al Agriculturii arată că 80% din regiune traversează o situaţie de secetă severă.

Citește și : China va continua cu strategia sa zero Covid; locuitorii închişi în Shanghai protestează lovind tigăi şi oale la ferestre

În scenariul unei creşteri cu două grade Celsius a temperaturii globale, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca incendiile de pădure din vestul SUA să devasteze de două ori mai multă suprafaţă decât astăzi de la jumătatea secolului.

Peste o treime din cei 2. 800 de pompieri desfăşuraţi în prezent în SUA se luptă cu focul la Calf Canyon, depunând eforturi ca flăcările să nu pună în pericol Las Vegas, luptând cu „focare punctuale”, care se apropie de localităţile din Valea Mora.