DISTRIBUIȚI

Incendiul produs luni noaptea într-un centru pentru migranţi din nordul Mexicului, la frontiera cu SUA, şi soldat cu cel puţin 38 de morţi şi 30 de răniţi, a fost provocat, relatează miercuri DPA, potrivit agerpres.

Noul bilanţ a fost făcut public de autoritatea mexicană pentru imigraţie (INM).


Citeşte şi: Preşedinta BCE a fost uşor rănită într-un accident rutier – Black News

Se crede că migranţii din centrul de la Ciudad Juarez, care se află la sud de El Paso, Texas, au declanşat incendiul după ce li s-a adus la cunoştinţă că urmează să fie mutaţi într-un loc diferit.

„În semn de protest, ei şi-au pus saltelele în faţa uşilor şi le-au dat foc”, a spus preşedintele Andrés Manuel López Obrador în conferinţa sa de presă zilnică. Incendiul a scăpat atunci de sub control. Obrador şi-a exprimat tristeţea pentru producerea tragediei.

Potrivit INM, în centrul pentru migranţi se aflau luni noapte 68 de bărbaţi adulţi din America de Sud şi Centrală.

Parchetul general din Mexic a anunţat, fără a face distincţie între morţi şi răniţi, că printre „migranţii identificaţi” se află 28 de guatemalezi, 13 hondurieni, 13 venezueleni, 12 salvadorieni, un columbian şi un ecuadorian, relatează AFP.

Potrivit relatărilor din media, migranţii fuseseră deţinuţi în mai multe puncte de trecere a frontierei din Ciudad Juarez în ziua precedentă. Ei au fost duşi la centrul în care s-a produs incendiul înainte de a fi deportaţi în ţările lor de origine.

Citeşte şi: China, Japonia și războiul din Ucraina – Black News

Mii de migranţi care fug de sărăcie, violenţă şi crize politice încearcă să ajungă în SUA prin Mexic. Agenţia americană de protecţie a frontierei a înregistrat peste două milioane de tentative de a trece frontiera în SUA între octombrie 2021 şi octombrie 2022.

Printre aceşti migranţi se află tot mai mult cei din Venezuela, Haiti şi Cuba, notează DPA.