DISTRIBUIȚI

Autorităţile au ordonat luni evacuarea locuitorilor unui cartier din Rockton, statul Illinois, în centrul Statelor Unite, după ce un incendiu a izbucnit la o uzină chimică aparţinând grupului Lubrizol, provocând un fum negru ce se ridica la peste o sută de metri înălţime, relatează AFP, potrivit agerpres.

Uzina aparţine grupului Chemtool, o filială a companiei americane Lubrizol, care a fost inculpată în Franţa după un incendiu uriaş în Normandia, în septembrie 2019, în care au ars aproape 10.000 de tone de substanţe chimice.


Citeşte şi: Canadienii nu vor să împartă vaccinurile cu alte ţări

Nu au existat victime în incendiul care s-a declanşat în jurul orei 07:00 locale la marginea localităţii Rockton, situată la circa 80 de km de Chicago, potrivit companiei.

„Toţi angajaţii noştri sunt teferi şi nevătămaţi”, a spus compania.

Poliţia a ordonat evacuarea locuitorilor şi a comercianţilor pe o rază de 1,6 km şi purtarea unei măşti de protecţie de către toate persoanele care se găsesc pe o rază de 5 km.

Circa 150 de pompieri au fost trimişi la locul incendiului, a declarat şeful serviciului de pompieri din localitate, Kirk Wilson.

Citeşte şi: Vaccinarea completă cu Pfizer sau AstraZeneca are o eficacitate de peste 90% împotriva spitalizărilor

Grupul Lubrizol este deţinut de miliardarul american Warren Buffet, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

Incendiul din Rouen, în nord-vestul Franţei, din 2019, într-o municipalitate cu 500.000 de locuitori, nu a produs victime, însă a provocat un nor imens de fum negru pe o rază de 22 km, în zonă semnalându-se căderi de funingine. Ulterior, timp de trei săptămâni a fost interzisă comercializarea de produse agricole în 215 comune. Întrebările privind consecinţele pe termen lung asupra sănătăţii rămân însă deocamdată fără răspuns.