DISTRIBUIȚI
facebook

Starea pădurilor din Germania s-a deteriorat până la niveluri record din cauza incendiilor, a secetei şi a infestării cu cărăbuşi de scoarţă, a declarat miercuri ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, reamintind apelurile organizaţiilor de mediu pentru politici mai ecologiste, relatează Reuters, scrie agerpres

În 2020 au murit mai mulţi copaci decât oricând şi doar 21% dintre copacii monitorizaţi aveau coronamentul intact, un indiciu care arată cât de sănătos este un copac, potrivit unui studiu anual asupra pădurilor. Aceasta este cel mai mic procent de la începerea acestor studii, în 1984.


Citește și : Rusia măreşte amenzile pentru protestatari

 

Germanii, care se mândresc cu gradul de conştientizare privind mediul înconjurător şi a căror cultură şi istorie sunt pline de legende privind pădurea, sunt îngrijoraţi în legătură cu starea pădurilor, care se întind pe 11,4 milioane de hectare, o treime din suprafaţa ţării.

„Avem nevoie de copacii şi pădurile noastre din Germania: pentru protecţia climei, ca habitate pentru faună şi floră, purificatoare ale aerului şi apei, rezervoare de dioxid de carbon sau ca mediu de recreere pentru oameni”, a declarat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner.

Studiul, care analizează starea a 10.000 de copaci în fiecare an, a arătat că un procent record de 1,7% dintre copacii monitorizaţi au murit între 2019 şi 2020, de aproape 10 ori media.

Cei mai afectaţi au fost molizii, dintre care circa 4,3% au murit. Studiul a menţionat o infestare cu cărăbuşi de scoarţă ca principală cauză. Acest lucru a fost înrăutăţit de o vară secetoasă care a permis ca gândacii să intre adânc în scoarţe.

Studiul menţionează de asemenea furtunile, seceta şi incendiile forestiere din ultimii trei ani drept cauze pentru deteriorarea masivă a pădurilor germane.

Citește și : Paşapoartele britanicilor rezidenţi în UE NU trebuie ştampilate la reintrarea în Schengen

Guvernul a promis aproximativ 1,5 miliarde de euro finanţare pentru proprietarii de păduri municipale şi private, însă grupurile ecologiste au cerut mai multă acţiune.

„Situaţia este gravă. Guvernul german trebuie să ia în cele din urmă măsuri eficiente de protecţie a climei şi, în acelaşi timp, să reducă masiv emisiile poluante provenite din transport, industrie şi agricultură”, a declarat grupul ecologist BUND.