DISTRIBUIȚI
Daily Sabah

Pompierii din Turcia luptă duminică să controleze cinci incendii, inclusiv pe cele din zonele turistice de coastă Manavgat şi Marmaris, iar majoritatea celorlalte incendii de vegetaţie ce au izbucnit în ultimele 5 zile sunt ţinute sub control, conform autorităţilor turce, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Alimentate de valul de căldură şi de vântul puternic, incendiile sunt încă puternice la Manavgat, în sud şi la Marmaris, în vest, conform ministrului mediului, Bekir Pakdemirli.


Citește și :  Ocean Viking a salvat aproape 200 de migranţi aflaţi pe ambarcaţiuni în primejdie în largul Libiei

Pompierii au reuşit să controleze un incendiu care a izbucnit sâmbătă în populara staţiune Bodrum, de la Marea Egee, incendiu care a dus la evacuarea unor zone rezidenţiale şi mai multor hoteluri.

Aproximativ 107 din cele 112 focare ce au izbucnit în ultimele 5 zile au fost stinse sau sunt ţinute sub control.

Începând de miercuri, şase persoane şi-au pierdut viaţa din cauza incendiilor care au afectat regiuni extinse din sudul şi vestul Turciei, iar mii de persoane au fost evacuate din locuinţe.

Pompierii turci au fost ajutaţi în intervenţii de echipe din Rusia, Ucraina, Iran şi Azerbaidjan.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a mulţumit omologului rus Vladimir Putin pentru trimiterea de avioane cisternă şi elicoptere.

Citește și : Justiția americană a dispus confiscarea unui petrolier suspectat că efectuează livrări în Coreea de Nord

Erdogan a devenit ţinta criticilor când s-a constatat că Turcia nu are în dotare bombardiere cu apă în contextul în care situaţia incendiilor s-a înrăutăţit iar o treime din teritoriul ţării este împădurit.

În medie, peste 2.600 de incendii au izbucnit anual în ultimul deceniu în Turcia, dar bilanţul lor a crescut la aproape 3.400 în 2020, potrivit lui Husrev Ozkara, vicepreşedinte al Asociaţiei Forestiere.