DISTRIBUIȚI
@yamphoto

Un pompier a murit în timpul eforturilor de stingere a incendiului ‘Thomas’, care a mistuit de săptămâna trecută peste 98.000 de hectare de vegetaţie în sudul Californiei (SUA), relatează vineri EFE. 

Ken Pimlott, şeful Departamentului Forestier şi de Pază împotriva Incendiilor din California, a informat joi într-un comunicat despre decesul pompierului a cărui identitate nu se cunoaşte dar se ştie că făcea parte din unitatea din San Diego.


Este al doilea deces provocat de incendiile care sunt în continuare active în sudul Californiei, după cel al unei femei în vârstă de 70 de ani în oraşul Ventura, al cărei autoturism a fost cuprins de flăcări şi care a inhalat o mare cantitate de fum.

Potrivit datelor oferite de autorităţi, incendiul ‘Thomas’ a mistuit până joi 98.000 de hectare faţă de cele 95.000 de miercuri, deşi pompierii avansează în eforturile lor de îndiguire a flăcărilor în proporţie de 30 %, în timp ce datele anterioare confirmau un procent de 20 %.

Aproximativ 1.000 de clădiri au fost distruse în comitatele Santa Bárbara şi Ventura iar focul, înteţit de vânt, a ajuns până la Santa Ana. Serviciul Naţional de Meteorologie menţine codul roşu de alertă ca incendiul să se propage din cauza temperaturilor ridicate, umidităţii scăzute şi rafalelor de vânt.

Incendiul a obligat deja evacuarea a peste 100.000 de persoane fiind clasat al cincilea dintre cele mai devastatoare din istoria statului California.

Guvernatorul statului, democratul Jerry Brown, a avertizat duminică, după ce a vizitat mai multe zone distruse de flăcări, că schimbările climatice au făcut din incendii o „noua regulă” în California. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat vineri stare de urgenţă în California, fapt ce permite trimiterea de asistenţă federală.