DISTRIBUIȚI
India TV

După mai multe zile de luptă împotriva incendiilor de vegetaţie izbucnite pe insula italiană Sardinia, pompierii locali au anunţat, cu prudenţă, că localnicii şi turiştii pot reveni în zonă, relatează DPA marţi, potrivit agerpres.  

Situaţia se află sub control şi se îmbunătăţeşte, au indicat serviciile pentru intervenţii de urgenţă, marţi, pe Twitter.


Citește și : Medicii avertizează că pandemia ‘a scăpat din nou de sub control’ în Turcia

Cinci aeronave pentru stingerea incendiilor au fost mobilizate pentru a ajuta echipele de pompieri de la sol, Franţa şi Grecia trimiţând fiecare câte două avioane pe insulă.

Protecţia Civilă a estimat marţi că riscul de incendiu în Sardinia este mediu.

Incendiile au fost active în provincia Oristano din vestul Sardiniei timp de mai multe zile.

Circa 20.000 de hectare de teren au fost mistuite de flăcări, potrivit estimărilor, iar sute de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele din cauza pericolului.

Autorităţile din Sardinia au anunţat că vor simplifica procesul pentru acordarea de ajutoare de urgenţă astfel încât locuitorii şi proprietarii de afaceri din zonă să îşi poată reface mai repede bunurile afectate.

Persoanele aflate în zonă au declarat că aerul de pe toată insula mirosea a ars, iar de pe plajă puteau fi văzute flăcări şi fum, notează DPA.

Citește și : Vaccin sau test obligatoriu pentru funcţionarii municipali din New York

Coldiretti, unul dintre principalele sindicate agricole italiene, a descris situaţia drept o „catastrofa”, precizând că au fost înregistrate daune considerabile pentru agricultură. Vor fi necesari până la 15 ani pentru ca pădurile mistuite de flăcări să se refacă, a menţionat organizaţia care a pus căldura şi condiţiile recente de secetă pe seama izbucnirii incendiului.

Politicieni din Italia şi-au exprimat pe Twitter solidaritatea faţă de populaţiei insulei. Potrivit agenţiei italiene de ştiri ANSA, liderul partidului de dreapta Lega a declarat că îi va scrie premierului Mario Draghi pentru a se asigura că Sardinia primeşte imediat ajutoare pentru acoperirea daunelor.