DISTRIBUIȚI
Twitter

Trei persoane au murit în urma unui incendiu de vegetaţie izbucnit recent în California de Nord, au anunţat luni autorităţile, în timp ce un alt incendiu a condus la evacuări în masă în renumitele ţinuturi viticole din comitatele Napa şi Sonoma, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Cele trei decese, asociate aşa-numitului incendiu Zogg din comitatul Shasta, care a izbucnit duminică în apropiere de Redding, la circa 300 de kilometri nord de San Francisco, au fost raportate de şeriful comitatului şi departamentul forestier şi de protecţie la incendii din California (CalFire). Toate cele trei victime erau persoane civile.


Citește și: Polițistul acuzat de moartea Breonnei Taylor pledează nevinovat

Bilanţul sezonului din acest an al incendiilor din California, care a început la jumătatea lunii august şi a atins proporţii istorice, creşte astfel la 29 de decese.

Incendiul Zogg, care a distrus 146 de structuri şi a mistuit peste 12.500 de hectare, a coincis cu izbucnirea unui alt focar, în centrul ţinutului viticol din California, la nord de Bay Area.

Denumit Glass Fire, acest incendiu s-a răspândit, începând de duminică dimineaţă, pe aproape 15.000 de hectare din comitatele Napa şi Sonoma, mistuind peste o sută de case şi alte clădiri şi forţându-i pe locuitori să fugă din calea flăcărilor care ameninţă de asemenea culturile viticole, renumite pe plan mondial.

Circa 60.000 de locuitori din comitatele Sonoma şi Napa au fost vizaţi de ordine de evacuare sau de atenţionări emise de autorităţi. Până în prezent nu au fost raportate victime asociate Glass Fire.

Până luni seara, pompierii nu înregistraseră niciun progres în lupta cu cele două incendii.

Cauza izbucnirii celor două incendii este în curs de investigare.

Incendiile de vegetaţie din California au ars aproape 1,5 milioane de hectare începând din ianuarie, un record pentru acest stat.

Citește și: DEMIS de guvernul de la Madrid, Quim Torra continuă lupta pentru independența Cataloniei

Focarele au fost alimentate de perioadele prelungite de caniculă, de vântul puternic şi de alte evenimente meteorologice extreme, pe care oamenii de ştiinţă le pun pe seama schimbărilor climatice.

Peste 7.000 de locuinţe şi alte structuri au fost mistuite în incendiile de vegetaţie din acest an.

Avertizări cod roşu de risc extrem de izbucnire a incendiilor rămân în vigoare în mare parte din California de Nord, pe fondul prognozelor care indică umiditate scăzută şi rafale de vânt.