DISTRIBUIȚI
Twitter

Statul New South Wales, din estul Australiei, care s-a confruntat cu zeci de incendii de vegetaţie devastatoare de săptămâna trecută, a declarat stare de urgenţă timp de o săptămână începând de luni, relatează DPA, potrivit agerpres.

Şefa executivului local Gladys Berejiklian a anunţat luni că declară stare de urgenţă din cauza „condiţiilor climatice catastrofale prognozate pentru această săptămână, în special marţi, cu vreme caldă şi vânt puternic”.


Citește și: Trump încurajează Iranul să elibereze agentul FBI: ‘Ar fi un pas pozitiv!’

„Condiţiile climatice catastrofale înseamnă că lucrurile se pot schimba foarte repede”, a declarat ea la Sidney, avertizându-i pe oameni: „Pentru Dumnezeu, staţi departe de zona de savană”.

Starea de urgenţă îi dă posibilitatea Serviciului de pompieri rural şi comandantului său prerogative extinse de a mobiliza toate resursele statului, să coordoneze evacuări, să oprească alimentarea cu gaz, electricitate şi apă, precum şi să folosească alte facilităţi, afaceri sau clădiri.

New South Wales este statul australian cu cea mai mare populaţie.

Cel puţin trei oameni au murit şi circa 100, printre care şi 20 de pompieri, au fost răniţi în incendiile de vegetaţie care au început săptămâna trecută. Peste 150 de locuinţe au fost avariate de incendii.

Citește și: Mexicul, Argentina, Venezuela și Cuba condamnă LOVITURA de STAT împotriva lui Evo Morales

Aproape un milion de hectare de pământ au ars până acum, cât în toate cele trei sezoane de incendii anterioare, potrivit autorităţilor.

În prezent, există 60 de incendii active – din care 40 sunt scăpate de sub control dar nu au ajuns încă la un nivel de urgenţă – în întreg statul, potrivit Serviciului de pompieri rural.

Locuitorii se confruntă cu „ceea ce ar putea fi cea mai periculoasă săptămână de incendii de vegetaţie cu care această naţiune s-a confruntat vreodată”, a declarat luni David Elliott, ministrul al serviciilor de urgenţă în New South Wales.