DISTRIBUIȚI
teleSUR

Incendiile din Bolivia au devastat peste 4 milioane de hectare de păduri şi pajişti începând cu luna august, cele mai multe în departamentul Santa Cruz, în estul ţării, a declarat miercuri un ONG pentru apărarea mediului, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Suprafaţa arsă din departamentul Santa Cruz atinge 3 milioane de hectare şi reprezintă 74,5% din totalul zonelor afectate de incendii la nivel naţional (4,1 milioane de hectare)”, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Friends of Nature (FAN).


Citește și: Atac cu maşină-capcană în Afganistan! 10 morți și 85 de răniți

ONG-ul a precizat că aceste estimări au fost realizate cu ajutorul imaginilor din satelit ale NASA şi ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din 15 septembrie 2019.

Pe lângă Santa Cruz, departamentele cele mai afectate sunt Beni (nord-est), cu 879.495 hectare distruse de flăcări, şi La Paz (centru), cu 142.134 hectare distruse.

În departamentul Beni a fost instituită miercuri o „alertă roşie” care permite o mobilizare mai mare a mijloacelor de luptă împotriva incendiilor. Departamentul Santa Cruz este în alertă maximă de la începutul lunii august.

Citește și: Conte a discutat cu Macron despre repartizarea migranților în Europa

Potrivit autorităţilor, aceste incendii nu sunt în totalitate sub control în pofida mijloacelor utilizate: două avioane cisternă, elicoptere şi circa 5.000 de pompieri, între care şi ajutoare trimise de Elveţia, Franţa şi Argentina.

Activiştii de mediu au acuzat guvernul preşedintelui Evo Morales că a aprobat recent o lege care autorizează creşterea de la 5 la 20 de hectare a suprafeţei de teren ce poate fi defrişată pentru activităţi agricole.

Guvernul bolivian a afirmat că incendiile au fost declanşate de secetă, vânturile puternice şi defrişările ilegale.