DISTRIBUIȚI
REUTERS

Incendiile de pădure din insulele indoneziene Sumatra şi Borneo, care au provocat o criză sanitară regională, au intrat în remisie odată cu începerea sezonului ploilor, punând totodată capăt secetei care afectează agricultura, a informat marţi Biroul Naţional de Gestionare a Dezastrelor (BNPB) citat de EFE, potrivit agerpres.

„Imagini din satelit arată că s-a ameliorat calitatea aerului şi s-a redus numărul focarelor de incendii”, notează marţi într-un comunicat Agus Wibowo, purtătorul de cuvânt al BNPB.


Citește și : Parlament dizolvat şi alegeri anticipate în Peru

Precipitaţiile sporadice care au început săptămâna trecută şi care vor continua, conform prognozelor, şi în următoarele zile au redus numărul incendiilor şi au risipit în mare parte uriaşul nor de fum care s-a extins în septembrie şi asupra Malaeziei şi Singapore, fapt ce a provocat tensiuni între ţări.

Agenţia de Meteorologie din Indonezia a declarat, pe baza imaginilor din satelit, că numărul incendiilor a scăzut cu 78% în perioada 26-28 septembrie.

Indonezia a desfăşurat peste 29.000 de pompieri şi zeci de aeronave pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure.

Ploaia a căzut în zone precum Riau, Jambi şi Sumatra de Sud, precum şi în provincia centrală Kalimantan, pe insula Borneo, a declarat BNPB, care a precizat că peste 320.000 de hectare de pădure au fost arse din ianuarie până în august anul acesta, cea mai gravă situaţie înregistrată din 2015.

Deocamdată nu au fost publicate date privind amploarea suprafeţelor mistuite de flăcări în luna septembrie, când focarele s-au extins şi au determinat declararea stării de urgenţă în mai multe provincii.

Citește și : ONU îl critică pe Mohammad bin Salman în cazul Khashoggi

În septembrie norul de fum s-a extins până în la Kuala Lumpur şi Singapore, unde, la fel ca în multe regiuni din Indonezia, s-au raportat mii de cazuri de infecţii respiratorii care au dus la închiderea şcolilor şi la suspendarea a numeroase zboruri.

Majoritatea incendiilor au fost provocate de mici companii şi de agricultori care au dat foc terenurilor pentru a deschide calea unor noi culturi, destinate în general uleiului de palmier, potrivit BNPB.