DISTRIBUIȚI
Antena 3

Două persoane care se află în prezent în Hong Kong şi sunt infectate cu noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2, detectată iniţial în Africa de Sud, sunt purtătoare ale unei încărcături virale deosebit de mari, o descoperire care a stârnit îngrijorări în rândul comunităţii medicale în legătură cu eficacitatea actualelor vaccinuri anti-COVID-19 împotriva acestei variante a noului coronavirus, informează DPA, potrivit agerpres.  

Cele două persoane din Hong Kong au făcut teste PCR, care au arătat că valorile lor Ct erau de 18, respectiv 19.


Citește și : Australia acuză China de acţiuni ALARMANTE în contrast cu retorica pacifistă

„Încărcătura virală pentru aceşti doi pacienţi din Hong Kong infectaţi cu varianta B.1.1.529 era foarte mare. Valorile Ct detectate prin teste PCR au fost de 18 şi de 19! Sunt valori uluitor de mari, ţinând cont că ei au avut rezultate negative la teste PCR recente”, a declarat medicul epidemiolog Eric Feigl-Ding într-un mesaj pe Twitter. „Se pare că evitarea eficacităţii vaccinurilor ar putea fi reală în cazul acestei variante”, a adăugat el.

Numeroase guverne din lumea întreagă au acţionat cu rapiditate şi au restricţionat călătoriile spre şi dinspre ţările din sudul Africii pentru a încetini răspândirea variantei potenţial periculoase B.1.1.529.

Această variantă virală, denumită Omicron de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a fost detectată până acum în Africa de Sud, Botswana, Hong Kong, Israel şi Belgia.

OMS şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) au exprimat îngrijorări serioase în legătură cu numărul mare de mutaţii ale noii variante Omicron, care ar putea să reducă semnificativ eficacitatea vaccinurilor actuale şi să crească riscul de reinfectare.

Autorităţile din Hong Kong au declarat că această variantă a fost adusă de un turist din Africa de Sud care a rămas în carantină într-un hotel după sosirea lui pe insula asiatică în data de 11 noiembrie.

Virusul a putut fi detectat doar după ce turistul a făcut cel de-al doilea test PCR, pe 13 noiembrie.

Autorităţile locale cred că acel sud-african în vârstă de 36 de ani ar fi putut să infecteze o persoană de 62 de ani aflată în camera de vizavi în ciuda faptului că ambii turişti au fost plasaţi într-o izolare strictă.

Citește și : Soţii Biden au petrecut Ziua Recunoştinţei în casa unui prieten multimilionar

Persoana de 62 de ani a fost testată pozitiv cu noua variantă Omicron după efectuarea celui de-al patrulea test PCR, în data de 18 noiembrie.

Turistul sud-african ar fi putut să transmită virusul atunci când a deschis uşa camerei sale de hotel pentru a primi pachete cu mâncare, au precizat oficialii din Hong Kong.

Potrivit presei locale, ambii pacienţi sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva COVID-19.