DISTRIBUIȚI

Aproximativ 2.000 de migranți au luat cu asalt vineri gardul care protejează enclava spniolă Melilla din Maroc. Câteva zeci au reușit să treacă din Maroc după o încăierare violentă de două ore cu polițiștii de frontieră, au declarat autoritățile spaniole , informează mediafax.

Melilla și Ceuta, o a doua enclavă spaniolă situată tot pe coasta de nord a Africii, au devenit în ultimul deceniu un magnet pentru migranții, în majoritate subsaharieni, care încearcă să ajungă în Europa, scrie Reuters.


Citește și : Noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China

Tentativa de vineri – despre care autoritățile spaniole au declarat că a dus la rănirea a 57 de migranți și a 49 de polițiști spanioli – a început în jurul orei locale 6:40. În jurul orei 8.40, peste 500 de migranți au început să intre în Melilla, sărind peste acoperișul unui punct de control al frontierei după ce au tăiat gardul cu un aparat.

Cei mai mulți au fost forțați să se întoarcă, dar aproximativ 130 de bărbați au reușit să ajungă în enclavă și sunt „procesați” la centrul de primire a imigranților.

AMDH Nador, un organism marocan de supraveghere a drepturilor omului, a declarat că incursiunea a avut loc la o zi după ce migranții au intrat în conflict cu personalul de securitate marocan care încerca să elibereze taberele pe care le instalaseră într-o pădure din apropierea Melillei.

Omar Naji, șeful organizației de supraveghere, a declarat pentru Reuters că ciocnirile fac parte dintr-o „reprimare intensă” a migranților de când forțele spaniole și marocane au reluat patrulările comune și au întărit măsurile de securitate în zona din jurul enclavei.

Oficialul ministerului de interne marocan însărcinat cu migrația și controlul frontierelor nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Citește și : Statele Unite oferă Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

Incursiunea a fost prima semnificativă de acest fel de la jumătatea lunii martie, când Spania a adoptat o poziție pro-marocană cu privire la Sahara Occidentală, un teritoriu revendicat de Rabat, dar unde o mișcare de independență susținută de Algeria cere înființarea unui stat suveran.

În săptămânile din 2022 anterioare acestei schimbări, intrările de migranți în cele două enclave au crescut de mai mult de trei ori față de aceeași perioadă din 2021.