DISTRIBUIȚI
wikipedia

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului din Rusia, a adoptat marţi într-o primă lectură amendamente care vizează înăsprirea legii privind „agenţii străini”, în special prin extinderea listei persoanelor şi organizaţiilor care ar putea fi desemnate astfel, relatează AFP, potrivit agerpres

Mai multe organizaţii neguvernamentale au denunţat în trecut textul respectiv, văzând în acesta o nouă atingere adusă libertăţilor în Rusia.


Citește și : Hackerii ruşi sunt bănuiţi că au atacat cibernetic Storting-ul norvegian

Potrivit acestor amendamente, o persoană care a primit sprijin material sau financiar din străinătate sau de la organizaţii deja considerate drept „agent străin” poate fi acum desemnată la rândul său în acest mod, fără o hotărâre judecătorească.

Propuse luna trecută de un grup de deputaţi şi senatori ruşi, amendamentele vizează aplicarea unor „măsuri suplimentare în lupta împotriva ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a Rusiei”, explică Duma într-un comunicat.

Potrivit acestor amendamente, persoanele considerate drept „agenţi străini” nu vor putea ocupa posturi în administraţiile municipale.

Candidaţii în alegeri pot de asemenea să fie calificaţi drept „agenţi străini”, în condiţiile în care alegerile legislative la termen vor avea loc în Rusia anul viitor.

„Vrem ca activităţile politice în ţara noastră să fie transparente”, a declarat unul dintre autorii iniţiativei, deputatul Adalbi Şhagoşev, din partea partidului aflat la putere, Rusia Unită, citat în comunicat.

„Orice cetăţean sau alegător trebuie să ştie cine finanţează o activitate politică sau alta dacă aceasta vizează sistemul electoral”, a adăugat el.

Amendamentele au fost denunţate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului. Human Rights Watch a transmis la sfârşitul lunii noiembrie că ele sunt o încercare de „înnăbuşire a societăţii civile” şi a exprimat temeri privind „aplicarea lor arbitrară”.

Directorul centrului Sova, specializat în studiul xenofobiei, Aleksandr Verhovski, le-a calificat săptămâna trecută drept o „atingere fără precedent a drepturilor noastre civile şi politice”.

Legea privind „agenţii străini” a fost adoptată în 2012 în Rusia, obligând organizaţiile care primesc finanţare din străinătate să se înregistreze ca atare la Ministerul Justiţiei şi să marcheze cu acest calificativ publicaţiile lor.

Citește și : Atena acuză Turcia că SPONSORIZEAZĂ traficul de migranţi

Sfera de aplicare a acestei legi a fost apoi extinsă, vizând persoane, cum ar fi jurnalişti sau bloggeri.

Amendamentele vizează, de asemenea, limitarea organizării evenimentelor publice finanţate din fonduri străine, o restricţie care preocupă în special organizaţiile neguvernamentale din provincie, mai puţin bogate decât cele din capitala rusă.