DISTRIBUIȚI

Autorităţile turce au arestat miercuri încă 14 persoane în legătură cu protestele studenţilor Universităţii Bosfor din Istanbul, ceea ce ridică la 36 numărul de persoane arestate până acum, informează dpa, care citează agenţia de presă turcă Anadolu, potrivit agerpres.

Într-o filmare realizată de agenţia de ştiri privată Demiroren pot fi văzuţi membri ai unităţilor speciale ale poliţiei forţând uşi pentru a intra în locuinţele persoanelor suspecte, dintre care unele au fost încătuşate şi escortate la maşinile de poliţie.


Citeşte şi: Danemarca INTERZICE accesul tuturor sud-africanilor

Studenţi protestează de luni împotriva numirii prin decret de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lui Melih Bulu, 50 de ani, la conducerea acestei prestigioase instituţii publice unde predarea se face în engleză şi care a format o parte din elita Turciei. Numirea acestei persoane din exteriorul universităţii, care a încercat în 2015 să candideze pentru un mandat de deputat sub culorile Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, a provocat un val de indignare.

În afară de relaţiile sale cu AKP, numirea prin decret prezidenţial este cea care a provocat furia studenţilor şi profesorilor. Dacă altădată rectorul Universităţii Bosfor era ales, Erdogan şi-a arogat puterea de a numi rectorii prin decret, după tentativa de puci eşuată din 2016, urmată de represalii şi de ţinerea din scurt a tuturor instituţiilor.

Anul acesta, Erdogan a scandalizat mediile academice după ce a numit prima dată un rector care să o înlocuiască pe populara directoare a Universităţii Bosfor, aleasă cu câteva zile înainte de puciul eşuat. Bastion tradiţional al unei puternice comunităţi de studenţi de stânga, Universitatea Bosfor a fost de mai multe ori ţinta autorităţilor turce în ultimii ani.

Miercuri, guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a anunţat interzicerea oricărui tip de mitinguri, demonstraţii şi marşuri în zona campusului Universităţii Bosfor, invocând măsuri împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus.

Citeşte şi: Kim Jong Un recunoaşte greşelile din politica economică

Însă studenţii au sfidat interdicţia şi protestau miercuri în faţa biroului rectorului, în campus. Organizatorii au îndemnat de asemenea la organizarea unui marş de protest pe malul asiatic al Istanbulului.

Studenţii revendică dreptul de a-l alege pe rectorul universităţii şi cer eliberarea persoanelor arestate.