DISTRIBUIȚI
eunews

Înaltul reprezentant internaţional pentru Bosnia-Herţegovina, Valentin Inzko, a cerut joi Republicii Srpska să renunţe la ideea înfiinţării unei rezerve a poliţiei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Inzko a avertizat într-un comunicat că noua lege a poliţiei, în curs de adoptare în entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina, va crea „tensiuni şi diviziuni” în ţară.


Citește și : May vrea ca acordul cu UE să fie aprobat de parlamentul britanic înainte de inaugurarea noului PE

Ministrul de interne al Republicii Srpska, Dragan Lukac, a justificat necesitatea unei rezerve a forţelor de ordine arătând că „criza migraţiei nu va înceta anul acesta, nici în anii viitori, iar noi (…) trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm la un număr crescut de migranţi ilegali”.

Proiectul de lege adoptat de parlamentul de la Banja Luka pe 18 aprilie, aflat în prezent în dezbatere publică, prevede efective de circa 1000 de rezervişti, adică o cincime din numărul actual de poliţişti din Republica Srpska

Ministrul de interne al federaţiei croato-bosniace, Ali Campara, a anunţat miercuri că dacă sârbii nu renunţă la iniţiativă, croaţii şi bosniacii vor lua o măsură similară.

Liderul principalului partid al bosniacilor (SDA), Bakir Izetbegovic, a apreciat că „poliţia din Republica Srpska se transformă în practică într-o forţă paramilitară în miniatură” şi că „situaţia de securitate se deteriorează şi trebuie să reacţionăm (…) să nu aşteptăm până când vom fi surprinşi de situaţie”.

Citește și : Kim Jong Un readuce la viaţă ‘legăturile istorice’ cu Moscova – VIDEO

Înaltul reprezentant are rolul de a monitoriza respectarea acordului de la Dayton, care a pus capăt în 1995 unui război de trei ani în Bosnia-Herţegovina, soldat cu 100.000 de morţi. Conform acordului, ţara este alcătuită dintr-o entitate sârbă – Republica Srpska – şi una croato-bosniacă, fiecare cu propria poliţie şi cu grad ridicat de autonomie.