DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Înaltul comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a cerut marţi Ungariei să preia cota de migranţi stabilită de Uniunea Europeană, informează Reuters. 

Înainte de a ajunge la Budapesta, Liderul UNHCR (Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Organizaţiei Naţiunilor Unite) a vizitat o tabără din apropierea frontierei cu Serbia, unde sunt reţinuţi solicitanţii de azil care aşteaptă să li se soluţioneze cererile. El a apreciat că sârma ghimpată şi măsurile legale dure creează impresia că a cere azil este o infracţiune. „Impresia mea este că e vorba despre o intenţie foarte clară de a limita numărul persoanelor care vin în Ungaria în căutarea protecţiei”. În declaraţiile făcute în capitala ungară, el a precizat că „condiţiile materiale, alimentele, îngrijirile medicale, apa şi igiena sunt acceptabile. Problema este aspectul de detenţie. Oamenii sunt trataţi bine, dar într-o situaţie restrictivă”.


În aprilie, Grandi avertizase statele membre ale Uniunii Europene să nu returneze azilanţi în Ungaria până când această ţară nu va modifica legea care permite deţinerea migranţilor la frontiere.

Premierul ungar Viktor Orban, care a declarat că migranţii sunt o ameninţare pentru identitatea creştină a Europei şi „un cal troian pentru terorism”, se confruntă cu critici pentru refuzul de a pune în aplicare decizia UE privind cotele de refugiaţi. Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat, într-un interviu publicat marţi în Berliner Zeitung, că decizia Ungariei de a nu aplica o hotărâre în acest sens a Curţii Europene de Justiţie este inacceptabilă.