DISTRIBUIȚI
coopi.org

Înaltul comisariat al ONU pentru refugiaţi (HCR) a făcut apel sâmbătă la susţinerea refugiaţilor sirieni din Liban şi a cetăţenilor libanezi vulnerabili, într-o ţară scufundată într-o criză economică fără precedent, transmite AFP, potrivit agerpres

„Trebuie să fim alături de Liban”, a declarat liderul HCR Filippo Grandi, în finalul unei vizite la Beirut, cerând comunităţii internaţionale să susţină această ţară, care trece printr-una din „perioadele sale cele mai dificile” şi găzduieşte „una din cele mai mari populaţii de refugiaţi pe cap de locuitor din lume”.


Citește și: O nouă decizie a justiţiei defavorabilă lui Donald Trump

Libanul cunoaşte de trei ani o criză economică pe care Banca Mondială a calificat-o drept una din cele mai grave din istoria modernă, cel mai puternic fiind afectate comunităţile sale vulnerabile, inclusiv refugiaţii.

Sute de mii de sirieni au fugit în Liban de la începutul războiului din Siria învecinată, în 2011.

Potrivit autorităţilor, Libanul găzduieşte în jur de două milioane de refugiaţi sirieni, în timp ce în statisticile ONU sunt înregistraţi aproape 830.000.

Liderul subliniază în comunicatul de sâmbătă că este esenţial să fie susţinuţi, „acum mai mult de oricând, deopotrivă libanezii care au nevoie de ajutor cât şi sutele de mii de refugiaţi pe care îi primesc cu generozitate de ani la rând”.

Citește și: Washingtonul anunţă sancţiuni împotriva a trei oficiali nord-coreeni

Filippo Grandi, care s-a întâlnit cu liderii Libanului, a mai menţionat că guvernul libanez a pledat pentru o reglementare a crizei refugiaţilor şi că HCR lucrează pentru realizarea acestui obiectiv, „în pofida unei situaţii complexe şi dificile”.