DISTRIBUIȚI

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, aflat luni într-o vizită în Ucraina, a fost nevoit să se refugieze într-un adăpost subteran din Kiev din cauza loviturilor cu rachete, a transmis Organizaţia Naţiunilor Unite, citată de AFP, potrivit agerpres

Este prima oară când un Înalt Comisar al Naţiunilor Unite efectuează o vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.


Citește și : Rusia își întețește atacurile în estul Ucrainei dorind să încercuiască forțele Kievului

„Eram pe punctul să mă întâlnesc cu apărători ai drepturilor omului în a doua zi a vizitei mele la Kiev şi a trebuit să mut reuniunea aici, în acest adăpost, pentru că au sunat sirenele” de atac aerian, a declarat Volker Turk, într-o scurtă înregistrare video transmisă către AFP.

„Şi în timp ce noi aveam această discuţie aici, în adăpost, a avut loc un val de atacuri cu rachete împotriva Ucrainei, dintre care unele au căzut în apropierea Kievului. Vă puteţi imagina ce înseamnă aceasta pentru populaţie?! A devenit aproape o nouă normalitate, dar are un impact enorm asupra civililor şi asta trebuie să înceteze”, a afirmat el.

Pe Twitter, responsabilul ONU, de naţionalitate austriacă, a postat o fotografie de la această întâlnire în adăpostul subteran, în care pot fi văzute purtătoarea sa de cuvânt, Ravina Shamdasani, precum şi Matilda Bogner, care conduce Misiunea de supraveghere a respectării drepturilor omului în Ucraina.

Reuniunea fusese „planificată într-o sală de şedinţe obişnuită, dar sirenele aeriene au început să sune şi ne-am mutat cu toţii într-un adăpost subteran”, a indicat pentru AFP Ravina Shamdasani.

Sirenele de alertă au răsunat luni de-a lungul Ucrainei anunţând un nou val de bombardamente ruseşti, pe fondul unor temperaturi scăzute de iarnă. Mai multe oraşe din Ucraina au fost supuse unor noi întreruperi de curent electric şi alimentare cu apă după loviturile ruseşti, care au ucis cel puţin două persoane, conform autorităţilor locale şi regionale.

Colaborator apropiat al secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, austriacul Volker Türk şi-a preluat noul post de Înalt Comisar la 17 octombrie la Geneva.

El a început duminică o vizită oficială de patru zile în Ucraina, la invitaţia guvernului de la Kiev, potrivit ONU.

Citește și : Zelenski a fost declarat personalitatea anului! Ce spune liderul de la Kiev Sunt mai degrabă responsabil, decât curajos

În afară de Kiev, Înaltul Comisar intenţionează să viziteze regiunile Harkov (nord-est), Izium (est) şi Ujgorod (vest).

În cursul vizitei sale, el are prevăzute întâlniri cu înalţi oficiali ucraineni de importanţă naţională şi locală, cu reprezentanţi ai societăţii civile ucrainene, precum şi cu reprezentanţi ai victimelor, inclusiv rude ale civililor sau prizonierilor de război daţi dispăruţi sau capturaţi.