DISTRIBUIȚI
Ukrainian flag is covered with grains in this picture illustration taken May 9, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Înalţi oficiali ai Uniunii Europene au salutat prelungirea unui acord intermediat de ONU şi Turcia pentru a permite Ucrainei să exporte cereale în siguranţă din porturile sale la Marea Neagră, în ciuda invaziei Rusiei, informează joi DPA, potrivit agerpres.

„Aceasta este o veste bună pentru o lume care are mare nevoie de acces la cereale şi îngrăşăminte”, a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European Charles Michel, lăudând activitatea Naţiunilor Unite.


Citeşte şi: Zelenski cere acces la ‘toate datele’ deţinute de occidentali – Black News

Făcând referire la iniţiativele UE pentru a ajuta Ucraina să exporte cereale, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a lăudat pe secretarul general al ONU Antonio Guterres şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Von der Leyen a spus că extinderea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră „ajută la evitarea penuriei globale de alimente şi reduce preţurile în ciuda războiului Rusiei”.

Citeşte şi: Doi condamnaţi la moarte, executaţi miercuri în SUA – Black News

Ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov a anunţat joi că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a iniţiativei privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, amintesc Reuters şi AFP.

„O decizie în acest sens tocmai a fost luată la Istanbul. Naţiunile Unite şi Turcia rămân garanţi ai acestei iniţiative”, a indicat Kubrakov într-un mesaj pe Twitter, salutând un „pas important în lupta împotriva crizei alimentare mondiale”.