DISTRIBUIȚI
Getty, AFP

Înalte oficialităţi din executivul polonez şi din Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la guvernare în Polonia, au fost criticate pentru că nu au respectat măsurile de precauţie împotriva coronavirusului impuse de ministrul sănătăţii în timpul ceremoniilor de comemorare a 10 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk, informează sâmbătă dpa, scrie agerpres.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, premierul Mateusz Morawiecki, împreună cu doi adjuncţi şi cu şefa camerei inferioare a parlamentului, Elzbieta Witek, s-au numărat printre oficialităţile care au depus vineri coroane de flori la monumente dedicate victimelor accidentului aviatic produs la data de 10 aprilie 2010 la Smolensk, în vestul Rusiei, în care şi-au pierdut viaţa toţi cei 96 de ocupanţi ai avionului Tupolev 154, printre care şeful de atunci al statului polonez, Lech Kaczynski, soţia acestuia, precum şi o parte a elitei politice şi militare poloneze.


Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 la nivel mondial

Imaginile video şi fotografiile făcute la evenimentul comemorativ au provocat stupoare pe social media. Mulţi utilizatori de internet au susţinut că oficialităţile poloneze au sfidat interdicţia oficială privind adunările mai mari de două persoane şi nu au păstrat distanţa necesară de minimum 2 metri între ei.

„Este evident că distanţa ar fi trebuit să fie mai mare”, a recunoscut sâmbătă ministrul sănătăţii Lukasz Szumowski la o emisiune radiofonică. Totuşi, Szumowski a apărat guvernul, spunând că evenimentele de comemorare a tragediei aviatice au fost mult limitate din cauza pandemiei de coronavirus.

Poliţia poloneză a anunţat la rândul ei că participanţii la evenimentele comemorative şi-au desfăşurat obligaţiile oficiale şi prin urmare nu intră sub incidenţa restricţiilor.

Patrulele de poliţie care se asigură că oamenii de rând respectă restricţiile sunt o privelişte comună în oraşele poloneze, o discrepanţă care nu le-a scăpat creatorilor de meme. Într-o astfel de imagine erau înfăţişaţi mai mulţi poliţişti care fugăresc un bărbat pe bicicletă în aceeaşi piaţă în care a avut loc comemorarea tragediei aviatice de la Smolensk.

Citește și : Papa Francisc îi compară pe cei care i-au tratat pe bolnavii de COVID-19 cu soldaţii ‘morţi pe front’

Până în prezent, Polonia a raportat oficial 6.088 de cazuri confirmate de coronavirus şi 195 de decese.