DISTRIBUIȚI
afp

Liderii grupurilor parlamentare a două dintre cele mai mari partide din Finlanda au cerut măsuri în urma anchetelor care au vizat 19 bărbaţi de origine străină suspectaţi de agresiuni sexuale asupra unor minore, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Subiectul a dus la creşterea sprijinul pentru Partidul Finlandezii, populist şi antiimigraţie, a cărui popularitate a urcat cu două procente, la peste 10%, în cel mai recent sondaj făcut public de radio-televiziunea naţională YLE înaintea alegerilor parlamentare de la 14 aprilie.


Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

Potrivit poliţiei, printre cei 16 bărbaţi anchetaţi pentru viol sau alte agresiuni sexuale asupra unor adolescente în oraşul Oulu în ultimele două luni s-au numărat şi persoane de origine străină.

Duminică, poliţia din Helsinki a anunţat arestarea a trei bărbaţi străini pentru acuzaţii similare.

Antti Kaikkonen, şeful grupului parlamentar al Partidului de Centru, care conduce coaliţia de guvernare, a cerut o reuniune a tuturor liderilor de grupuri politice din legislativ, subliniind, într-o postare pe Twitter, că ‘toţi cei care vin în Finlanda trebuie să respecte legile locale’.

La rândul său, Antti Lindtman, liderul social-democraţilor, principala formaţiune de opoziţie, a declarat: ‘Întrebarea este: există măsuri pe care le-am putea lua acum – chiar în această legislatură – pentru a preveni infracţiuni laşe ca acestea? Da, există’.

Prim-ministrul Juha Sipila a anunţat, tot pe Twitter, că guvernul va lua în discuţie de două ori în cursul săptămânii aceste ‘evenimente inumane şi reprobabile’.

Subiectul este unul şocant pentru mulţi locuitori ai Finlandei, ţară care se consideră una din cele mai sigure şi mai fericite de pe glob.

O iniţiativă cetăţenească pentru retragerea dreptului la azil persoanelor condamnate pentru infracţiuni sexuale şi-a dublat numărul de aderenţi în doar câteva zile, ajungând duminică la 25.000, jumătate din semnăturile necesare pentru a obliga parlamentul să o ia în discuţie.

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

Finlanda, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, nu a fost în mod tradiţional o ţară de imigraţie. Subiectul a devenit însă unul de actualitate în urma crizei refugiaţilor în Europa în 2015, care a dus la creşterea de aproape patru ori a numărului de cereri de azil în 2016, când au fost consemnate 28.208 de solicitări.

Potrivit statisticilor, în jur de 1.200 de cazuri de abuzuri sexuale asupra unor minori sunt raportate poliţiei finlandeze în fiecare an, iar în 18% din cazurile judecate anul trecut au fost implicaţi străini.

Liderul social-democrat Antti Lindtman a propus înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile sexuale împotriva minorilor şi retragerea dreptului de azil al persoanelor condamnate pentru infracţiuni grave cu violenţă sau sexuale.