DISTRIBUIȚI
Antena 3

Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat marţi „tristeţea” după moartea unor „palestinieni nevinovaţi” în violenţele israeliano-palestiniene, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas în Cisiordania ocupată, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Permiteţi-mi să încep prin a transmite condoleanţe şi a-mi exprima tristeţea pentru moartea unor civili palestinieni nevinovaţi care şi-au pierdut viaţa în escaladarea violenţelor din ultimul an”, a afirmat el la sediul Autorităţii Palestiniene la Ramallah, în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel începând din 1967.


Citește și : China ‘îl ia la bani mărunţi’ pe noul preşedinte ceh

Violenţele israeliano-palestiniene au făcut 235 de morţi în 2022, aproape 90% dintre ei palestinieni, conform unei numărători a AFP realizate pe baza unor surse oficiale israeliene şi palestiniene. Conform ONU, anul trecut a fost cel mai sângeros de după 2005 în Cisiordania.

Israelul a recunoscut în unele cazuri că forţele sale au ucis din greşeală civili în cadrul unor raiduri prezentate ca „antiteroriste”.

„Palestinienii, la fel ca israelienii, au un sentiment tot mai puternic de insecuritate, o teamă tot mai mare acasă la ei, în comunităţile lor şi în lăcaşurile lor de cult”, şi-a exprimat Blinken regretul la Ramallah.

„Considerăm că este important să se ia măsuri de detensionare, să se oprească violenţele, să se reducă tensiunile (…)”, a adăugat el, atrăgând atenţia asupra oricărui demers care ar compromite soluţia cu două state, israelian şi palestinian.

El a oferit ca exemple „extinderea coloniilor (israeliene – n.r.), legalizarea aşezărilor informale (neautorizate de către guvern – n.r.), demolările şi expulzările”, politici ale guvernelor israeliene.

Blinken a deplâns de asemenea „reducerea orizontului de speranţă pentru palestinieni”. „Considerăm că şi acest lucru trebuie să se schimbe”, a adăugat el.

Turneul şefului diplomaţiei americane, care era programat de mult timp, a început duminică în Egipt şi se încheie marţi seară.

Citește și : Noul secretar general al NATO, acelaşi cu cel vechi?

El s-a desfăşurat după mai multe zile de violenţe marcate de atacuri palestiniene în Ierusalimul de Est, care au făcut şapte morţi, şi de raiduri sângeroase ale armatei israeliene în Cisiordania.

Luni, în Israel, Blinken i-a îndemnat pe israelieni şi palestinieni să ‘ia măsuri urgente pentru revenirea la calm’.