DISTRIBUIȚI

Uzbekistanul nu intenţionează să impună o nouă carantină în ciuda creşterii numărului de cazuri de COVID-19 la nivel global şi doreşte să participe la testele finale ale vaccinurilor chinezeşti şi ruseşti, a declarat un înalt oficial din domeniul sănătăţii, citat joi de Reuters, potrivit agerpres.

Taşkentul este în discuţii cu compania chineză Anhui Zhifei Longcom Biofarmaceutical, o unitate a Chongqing Zhifei şi Sinopharm în legătură cu testele din stadiul III, precum şi cu dezvoltatorii vaccinului Sputnik V în Rusia, a precizat viceministrul sănătăţii Şahruh Şarahmetov.


Citeşte şi: Trump cere în instanţă suspendarea numărării voturilor în Pennsylvania

Ţara de 34 milioane de locuitori a impus de două ori carantină la nivel naţional în acest an pentru a stopa răspândirea coronavirusului, dar speră că amplele pregătiri pentru un potenţial al doilea val vor permite să evite din nou impunerea unor restricţii severe.

Preşedintele uzbec Şavkat Mirzioev i-a instruit pe oficiali „să înveţe să trăiască şi să lucreze în condiţii de pandemie”.

Citeşte şi: Germania ajunge la aproape 20.000 de infectări zilnice

Guvernul de la Taşkent a folosit o mare parte dintr-un fond anti-COVID-19 de un miliard de dolari pentru construirea de spitale specializate, cumpărarea de medicamente şi echipamente, precum ventilatoare mecanice pulmonare şi pentru a instrui mai mult personal medical. Peste 100 milioane de dolari s-au dus în bonusuri speciale pentru medici şi asistenţi.

Uzbekistanul nu a efectuat teste în masă. Cazurile au atins apogeul între iulie şi septembrie şi până în prezent nu au crescut din nou. În această lună, numărul de infecţii noi zilnice a crescut treptat până sub 250, cu un total de 67.626 de cazuri şi 575 de decese.