DISTRIBUIȚI

În total 400 de manifestanţi anti-regim din Iran au fost condamnaţi la închisoare doar în capitala iraniană Teheran, informează dpa, potrivit agerpres.   

Acest lucru a fost anunţat marţi de un purtător de cuvânt al sistemului judiciar din Teheran, potrivit agenţiei de presă ISNA.


Pedepsele cu închisoarea variază de la 2 la 10 ani.

Citește și : Kremlin: Ucraina trebuie să recunoască anexările ruse înaintea oricăror negocieri diplomatice

Alţi 70 de manifestanţi au fost condamnaţi la plata unor amenzi grele.

Observatorii se aşteaptă ca manifestanţii aflaţi în arest în alte oraşe din Iran să primească pedepse la fel de lungi cu închisoarea.

Activişti în domeniul apărării drepturilor omului au raportat că cel puţin 18.000 de participanţi la manifestaţii au fost arestaţi până acum în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran, care durează de aproape trei luni.

În noiembrie, primii manifestanţi au fost condamnaţi la moarte.

Lunea aceasta a avut loc a doua execuţie a unui manifestant, ceea ce a generat reacţii de indignare în Iran şi pe plan internaţional.

Cel puţin 23 de manifestanţi riscă pedeapsa cu moartea, potrivit unor media iraniene.

Citește și : Parlamentul European a votat pentru demiterea Evei Kaili din funcţia de vicepreşedinte

Mişcarea de contestare a fost declanşată de decesul la 16 septembrie al tinerei kurde Mahsa Amini, reţinută de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei.

Pe lângă sancţiunile internaţionale legate de disputa nucleară, Teheranul este acum de asemenea supus sancţiunilor pentru violarea drepturilor omului.