DISTRIBUIȚI
Operation World

Birourile de vot s-au deschis marţi dimineaţa în Iordania, pentru un scrutin legislativ lipsit de mize majore, dar care are loc pe fondul unei crize economice agravate de pandemia cu noul coronavirus, relatează AFP, potrivit agerpres.

Peste 50.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în cele 12 guvernorate ale Iordaniei, pentru a asigura buna desfăşurare a procesului electoral şi totodată respectarea regulilor sanitare cerute de epidemie.


Citește și : PACE în Nagorno-Karabah! Sub umbrela Rusiei, statele beligerante au semnat acordul

Cel mai recent bilanţ, furnizat luni seara de autorităţile din regatul cu circa 10 milioane de locuitori, evoca un total de 115.000 de infectări cu noul coronavirus şi un total de 1295 de decese de la debutul pandemiei.

Birourile de vot, la care alegătorii trebuie să se prezinte cu mască şi mănuşi, s-au deschis la ora locală 07.00 (05.00 GMT) şi se vor închide la ora 19.00 (17.00 GMT). Votanţii îşi vor bifa aleşii pe buletin cu un instrument de scris folosit doar de ei.

Comisia electorală a făcut cunoscut că persoanele infectate cu virusul şi cele aflate în carantină nu trebuie să iasă la vot, în caz contrar fiind pasibile de o lună de închisoare.

Circa 4,5 milioane de alegători sunt chemaţi să-i aleagă pe cei 130 de deputaţi din camera inferioară a parlamentului, 15 locuri fiind rezervate femeilor. La scrutinul de marţi s-au înscris 1674 de candidaţi, dintre care 360 de femei.

Parlamentul joacă un rol limitat în Iordania, stat în care regele deţine puteri ample. Tot regele este cel care îi numeşte pe membrii Senatului.

Între candidaţii la alegerile de marţi se numără reprezentanţi ai principalelor clanuri tribale, independenţi, exponenţi ai stângii, precum şi un mare număr de oameni de afaceri bogaţi.

La scrutin participă şi principala forţă a opoziţiei, Frontul de acţiune islamică, aripa politică a mişcării Frăţia musulmană, dizolvată în iulie a.c. Frontul deţinea 17 locuri – adică cel mai mare număr de deputaţi – în legislatura în exerciţiu, în care nu exista un grup majoritar.

Citeşte şi: Petrecere cu COVID la Casa Albă! Un ministru şi un activist republican au plecat acasă infectaţi

Regatul haşemit se confruntă cu o situaţie economică dificilă – cu o rată a şomajului de 23% în primul trimestru al anului – şi a fost scena unei serii de manifestaţii la care iordanienii au cerut în primul rând creşteri ale salariilor.

Noul coronavirus a avut un impact puternic mai ales asupra sectorului vital al turismului, care a pierdut venituri de circa 2,5 miliarde de euro în primele opt luni din 2020, şi mii de locuri de muncă sunt în pericol.