DISTRIBUIȚI
AP

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, va efectua o vizită săptămâna viitoare în Grecia pentru a-i aduce sprijinul într-un context de puternice tensiuni cu Turcia, a anunţat joi Departamentul de Stat de la Washington, notează AFP, potrivit agerpres.

Secretarul de stat american se va deplasa, de asemenea, în Italia – cu o etapă la Vatican pentru a discuta despre libertatea religioasă – şi în Croaţia în cursul unui turneu european programat de la 27 septembrie la 2 octombrie.


Citește și : Comisia Europeană cere statelor membre să acționeze împotriva pandemiei pentru a evita situația restrictivă din primăvară

Cu prilejul celei de-a doua vizite în Grecia în mai puţin de un an, Mike Pompeo va merge la Salonic, în nordul ţării, şi pe Insula Creta, unde se va întâlni cu premierul elen Kyriakos Mitsotakis.

Cu acest prilej, şeful diplomaţiei SUA va reaminti „angajamentul” celor două ţări de „a promova securitatea, pacea şi prosperitatea în Mediterana de Est” şi „va sărbători cea mai puternică relaţie greco-americană din ultimele decenii”, a făcut cunoscut Departamentul de Stat.

Citește și : Croații îl așteaptă pe Mike Pompeo ‘ca pe pâinea caldă’. Sunt foarte aproape să scape de vizele SUA!

În Creta, Mike Pompeo va mai vizita baza navală a NATO din Golful Souda, în timp ce tensiunile sunt puternice de mai multe săptămâni între Grecia şi Turcia, care îşi dispută zăcăminte de hidrocarburi în Mediterana.

Demnitarul american a abordat deja acest subiect la începutul lunii cu ocazia unei vizite în Cipru, lansând un apel la „reducerea tensiunilor” în regiune.