DISTRIBUIȚI
LONDON, ENGLAND - MARCH 01: A Jewish man walks along a snowy pavement past a row of hanging icicles during the annual Jewish holiday of Purim on March 1, 2018 in London, England. The annual Purim holiday is celebrated by Jews around the world with parades and costume parties. The festival commemorates the salvation of the Jewish people in ancient Persia from Haman's plot to annihilate them, as is recorded in the Biblical Book of Esther. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

În jur de 70.000 de evrei au fugit în Marea Britanie din regiunile Europei ocupate de nazişti în zorii celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, un număr tot mai mare dintre descendenţii lor fac apel la o clauză din Constituţia germană care le permite să-şi recupereze cetăţenia din care i-a decăzut al Treilea Reich, notează AFP într-un comentariu transmis marţi, potrivit agerpres.

Conform cifrelor oficiale de la Berlin, în 2015 au solicitat cetăţenia germană doar 43 de britanici, numărul lor crescând în 2016 (anul în care britanicii au votat pentru Brexit) la 684.


Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

Un an mai târziu, 1.667 au iniţiat acest demers, iar, în primele nouă luni din 2018, au fost depuse 1.229 de cereri.

Aceste cifre reflectă succesul eforturilor depuse de Germania pentru a-şi asuma trecutul, dar şi îngrijorarea a numeroşi britanici în privinţa riscului de a-şi pierde cetăţenia Uniunii Europene.

Referendumul din 2016 şi bătălia aspră care l-a precedat au scos la iveală frustrările unui segment întreg al populaţiei britanice: perdanţii/cei lăsaţi în urmă de creşterea economică.

În paralel, dezbaterea a făcut să apară tendinţe îngrijorătoare. Dacă în 2014-2015 în provinciile britanice Anglia şi Ţara Galilor s-au înregistrat 52.465 de delicte antisemite, acest număr a ajuns la 80.393 în 2016-2017.

Printre potenţialii noi cetăţeni germani, mulţi provin din familii nepracticante.

Amelia Hill, reporter pentru cotidianul The Guardian, istoriseşte că a crescut într-o familie nereligioasă şi că s-a decis să ceară cetăţenia germană atunci când a aflat de la televizor, ‘stupefiată’, rezultatul referendumului din iunie 2016.

‘De ce copiii mei nu ar putea fi europeni? Refuz să las ca identitatea mea şi a copiilor mei să se schimbe din cauza unei minorităţi’ care a votat pentru Brexit, a explicat ea, vorbind despre depăşirea unor momente de îndoială, în urma cărora a decis că se simte mai ales europeană, iar apoi londoneză.

Fostul prezentator de televiziune Nick Ross afirmă, la rândul său, că a cerut paşaport german ‘pentru a trimite un mesaj în Germania’, de recunoaştere a eforturilor acestei ţări de a-şi lăsa în urmă trecutul.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

Ross, care a luat decizia înainte de referendum, refuză să le reproşeze britanicilor o decizie pe care el nu o aprobă, dar în care vede o consecinţă a recesiunii globale din 2008-2009, care ulterior a adus la putere populişti în Europa şi pe Donald Trump în Statele Unite.

‘A existat o rebeliune împotriva acestor oameni atât de suficienţi, care păreau să fi ieşit foarte bine’ din criză, explică el.

Nick Ross afirmă totuşi că pentru el nu se pune problema să părăsească Londra. ‘Sunt un patriot britanic ardent. Trăim în continuare într-o societate foarte liberă şi, cât timp va rămâne la fel, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a o apăra’, subliniază el.