DISTRIBUIȚI

Două mii de persoane au fost nevoite să fugă, sâmbătă, din calea râurilor de lavă care s-au scurs după erupţia unui vulcan situat în nordul Papua Noua Guinee din Oceanul Pacific, a anunţat Centrul naţional pentru situaţii de urgenţă, citat de Reuters, conform agerpres.

Insula Manam, de doar 10 kilometri lăţime, este una dintre zonele în care se înregistrează cea mai intensă activitate vulcanică din această ţară insulară cu o populaţie de circa 9.000 de persoane.


Citește și : Rusia a prezentat propuneri Turciei privind situația din nord-vestul Siriei

Locuitorii se aflau chiar pe traiectoria scurgerilor de lavă, iar autorităţile au dispus evacuarea acestora, a declarat pentru Reuters Martin Mose, director al Centrului pentru situaţii de urgenţă din Papua Noua Guinee.

Vulcanul a început să erupă la ora locală 6:00 (vineri, 20:00 GMT), potrivit datelor Observatorului vulcanologic Rabaul (RVO), şi a expulzat în atmosferă o coloană de cenuşă care a ajuns până la o înălţime de 15 kilometri deasupra nivelului mării.

Unii copaci s-au rupt în urma stratului greu de cenuşă care s-a depus, a precizat RVO în cadrul unui buletin informativ.

„Cele mai afectate zone sunt Baliau şi Kuluguma, iar oamenii sunt nevoiţi să folosească lanterne din cauza vizibilităţii scăzute cauzate de ploaia de cenuşă”, se mai arată în document.

Un alt reprezentant al RVO, Steve Saunders, a declarat prin telefon pentru Reuters că această erupţie a fost neobişnuit de puternică.

„Din câte ştim nu au fost înregistrate până acum victime, însă îi sfătuim pe locuitori să păstreze distanţa faţă de văi din cauza riscului de alunecări de noroi”, a spus Saunders adăugând că „este o pătură groasă de cenuşă pe margini”.

Citește și : Italia intră în conflict cu Uniunea Europeană din cauza migranților

Specialistul a precizat că faza iniţială a erupţiei s-a încheiat, însă o nouă gură de evacuare s-a deschis, ceea ce indică faptul că ar putea urma o altă erupţie.

Centrul Consultativ Darwin pentru Cenuşă Vulcanică (DVAAC) a emis o avertizare indicând aeronavelor să ocolească norul de cenuşă care se află peste nivelul de croazieră al zborurilor comerciale.

Potrivit estimărilor, norul de cenuşă se va disipa în următoarele 12 ore, a declarat pentru Reuters specialista în meteorologie Amanda Alford.

În urma unor erupţii anterioare pe insula Manam mai mulţi locuitori şi-au pierdut viaţa după ce au respirat cenuşă vulcanică sau au fost îngropaţi sub stratul gros de cenuşă, conform volcanodiscovery.com.