DISTRIBUIȚI
The National

La autogara foarte frecventată din Surabaya, oraş indonezian cu aproape 3 milioane de locuitori, mii de persoane pot lua autobuzul gratuit, în schimbul a trei sticle de plastic sau patru pahare de unică folosinţă pentru un bilet – în cadrul unui program antipoluare foarte promiţător, relatează sâmbătă AFP, scrie agerpres.

Un traseu mai lung cu autobuzul de o oră se plăteşte cu trei sticle mari, sau cinci sticle medii sau cu 10 recipiente de plastic, cu condiţia ca acestea să nu fie murdare sau turtite.


Citește și : Armenia cere CEDO o opinie consultativă privind o lege în baza căreia e inculpat un fost preşedinte

Aproximativ 16.000 de persoane beneficiază săptămânal de gratuitate participând la combaterea poluării cu plastic, asigură autorităţile, care recuperează lunar circa 6 tone de deşeuri colectate cu ajutor pasagerilor şi pe care le predau firmelor de reciclare.

Planul vizează, nu doar reducerea cantităţii de deşeuri, ci şi să încurajeze populaţia să folosească mai mult mijloacele de transport în comun, potrivit lui Franki Yuanus, un responsabil al transporturilor din Surabaya.

Citește și : O rachetă cu propulsie nucleară a explodat la centrul de teste din oraşul rus Severodvinsk (presă)

Indonezia, un arhipelag format din aproape 17.000 de insule, şi-a fixat ca obiectiv reducerea cu 70% a poluării cu plastic până în 2025, accelerând reciclarea deşeurilor şi promovând campanii de sensibilizare a cetăţenilor pentru a renunţa la utilizarea ambalajelor din plastic.