DISTRIBUIȚI

Rivalitatea dintre Washington şi Beijing nu a fost atenuată de lupta împotriva COVID-19, cunoscând chiar marţi o escaladare, când China s-a declarat „indignată” de un tweet al preşedintelui Donald Trump care vorbeşte despre un „virus chinez”.

În ultimele zile, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze a evocat, fără dovezi, ipoteza că armata Statelor Unite ar fi putut introduce agentul patogen în ţara sa. Dar şi Washingtonul foloseşte intenţionat termeni care irită Beijingul, relatează AFP, potrivit agerpres.


Citește și: Coronavirusul și teroriștii: Membrii Stat Islamic sunt sfătuiți să evite Europa!

„Statele Unite vor sprijini cu putere sectoarele de afaceri, precum companiile aeriene şi altele, care sunt afectate în mod deosebit de virusul chinez”, a scris Trump pe Twitter luni seara.

Mesajul a provocat un protest în China.

”Suntem puternic indignaţi”, a reacţionat marţi Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului Chinez al Afacerilor Externe, considerând că este o „stigmatizare” a ţării sale.

Agenţia oficială de ştiri a Chinei Xinhua a denunţat, în general, utilizarea unor expresii „rasiste şi xenofobe” pentru a face alte ţări responsabile de epidemie.

Citește și: EURO 2020 se AMÂNĂ!

Fără rezultate ştiinţifice definitive asupra originii virusului, care a fost detectat pentru prima dată în decembrie în Wuhan (centrul Chinei), Beijingul îndeamnă să nu fie arătată cu degetul China.

Un alt purtător de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Zhao Lijian, a mers mai departe: el a lăsat să se înţeleagă, joia trecută, că armata americană ar fi putut introduce virusul în ţară.

Într-o convorbire telefonică cu cel mai înalt responsabil pentru politică externă al Partidului Comunist Chinez, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a exprimat luni „puternice obiecţii americane” faţă de „eforturile” Beijingului de a da vina pe Statele Unite pentru COVID-19, potrivit Departamentului de Stat.

„Secretarul de stat a subliniat că acum nu este momentul de a semăna dezinformare şi zvonuri abracadabrante”, adaugă comunicatul Departamentului de Stat.

Citește și: O companie americană a găsit anticorpii pentru tratarea coronavirusului

Partea chineză are o altă interpretare: potrivit Xinhua, Yang Jiechi a adresat ”un avertisment ferm Statelor Unite”, prevenind că ”orice tentativă de a defăima China este sortită eşecului”.

Washingtonul l-a convocat deja vineri pe ambasadorul chinez în Statele Unite pentru a protesta împotriva tweet-urilor purtătorului de cuvânt.

„A propaga teorii ale conspiraţiei este periculos şi ridicol”, a spus atunci un oficial american.

Acest război al declaraţiilor a reaprins tensiunile diplomatice dintre cele două ţări, recurente de la venirea la putere a lui Donald Trump la începutul anului 2017.

De când epidemia a început să se răspândească în afara Chinei, cele două puteri rivale nu au încetat să-şi înmulţească atacurile.

Administraţia Trump a oscilat între denunţarea unei lipse iniţiale de transparenţă din partea chineză şi semne de „încredere” din partea preşedintelui american faţă de omologul său Xi Jinping.

Măsurile guvernului american, care a interzis rapid intrarea în Statele Unite a persoanelor care vin din China, au provocat, de asemenea, furia Beijingului.

Citește și: Chinezii au găsit un medicament eficace împotriva coronaviruslui

Apoi, Mike Pompeo însuşi a stârnit această iritare vorbind despre „virusul Wuhan” sau „virusul chinez” pentru a evoca noul coronavirus, contrar recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a stabilit numele mai neutru de „COVID-19”.

În timp ce puterile occidentale încearcă să se coordoneze în cadrul G7, Statele Unite subliniază că uniunea mondială sacră nu pune capăt tensiunilor cu gigantul asiatic, pe care îl consideră primul lor rival strategic pe termen lung.

Săptămâna trecută, Mike Pompeo a profitat de prezentarea raportului anual al Departamentului de Stat cu privire la drepturile omului pentru a denunţa politica chineză în regiunea Xinjiang (nord-vest), unde sute de mii de musulmani ar fi internaţi în numele luptei împotriva terorismului.

Citește și: Pandemia îi pune în mare încurcătură pe spionii americani: NU pot lucra de acasă!

Administraţia Trump este de asemenea angajată pe mai multe fronturi împotriva Beijingului, de la apărarea democraţiei în Hong Kong până la denunţarea expansionismului său militar în Marea Chinei de Sud, trecând prin acuzaţiile de spionaj industrial.

Donald Trump s-a asigurat însă că acordul comercial sub forma unui armistiţiu în războiul taxelor vamale, încheiat după luni de negocieri, nu va suferi din cauza noilor tensiuni legate de coronavirus.