DISTRIBUIȚI
REUTERS

În Libia s-au comis crime de război şi crime împotriva umanităţii, în special împotriva migranţilor şi în închisori, în ultimii cinci ani, a concluzionat o misiune de experţi a ONU după o anchetă la faţa locului, informează AFP, potrivit agerpres.

„Există motive să credem că în Libia au fost comise crime de război, în timp ce violenţele comise în închisori şi împotriva migranţilor în ţară se pot dovedi a fi crime împotriva umanităţii”, subliniază aceşti experţi, care confirmă fapte denunţate de multă vreme.


Citește și : Germania reacţionează la dezvăluirile din ‘Pandora Papers’

Misiunea independentă a decis totuşi să nu publice „lista de indivizi şi grupuri (atât libiene, cât şi străine) care ar putea fi responsabili pentru încălcările, abuzurile şi crimele comise în Libia din 2016”. „Această listă va rămâne confidenţială până când va fi nevoie să fie publicată sau împărtăşită” cu alte instanţe care îi pot trage la răspundere pe responsabili.

Autorii raportului notează că justiţia libiană anchetează, de asemenea, şi asupra majorităţii cazurilor evocate de misiunea ONU, dar notează că „procesul pentru pedepsirea celor vinovaţi de încălcări sau de rele tratamente se confruntă cu provocări importante”.

Misiunea formată din trei experţi – Mohamed Auajjar, Chaloka Beyani şi Tracy Robinson – a adunat sute de documente, a intervievat 150 de persoane şi a efectuat ancheta chiar în Libia, dar şi în Tunisia şi Italia.

Misiunea subliniază că „civilii au plătit un tribut greu” violenţelor care devastează Libia de 5 ani, în special din cauza atacurilor asupra şcolilor sau a spitalelor.

„Raidurile aeriene au provocat moartea a zeci de familii. Distrugerea infrastructurilor de sănătate a avut un impact asupra accesului la îngrijiri şi minele anti-personal lăsate de mercenari în zone rezidenţiale au ucis şi au rănit civili”, subliniază raportul.

Migranţii, care încearcă să găsească o cale de trecere spre Europa în Libia, sunt supuşi la tot felul de violenţe „în centrele de detenţie şi de către traficanţi”, a denunţat Chaloka Beyani. „Ancheta noastră arată că agresiunile împotriva migranţilor sunt comise la o scară mare de actori statali şi nestatali, cu un mare grad de organizare şi cu încurajarea statului, tot atâtea aspecte care ne fac să credem că este vorba despre crime împotriva umanităţii”, a adăugat el.

Experţii subliniază, de asemenea, situaţia dramatică din închisorile libiene, unde deţinuţii sunt uneori torturaţi cotidian şi familiile sunt împiedicate să-i viziteze.

Detenţia arbitrară în închisori secrete şi în condiţii insuportabile este utilizată de stat şi de miliţii împotriva tuturor acelora care sunt percepuţi drept o ameninţare.

Citește și : Israelul scoate de pe ‘lista roşie’ trei ţări

„Violenţa este utilizată la o asemenea scară în închisorile libiene şi într-un asemenea grad de organizare încât acest lucru ar putea constitui, de asemenea, o crimă împotriva umanităţii”, a subliniat Tracy Robinson.

Raportul urmează să fie prezentat în Consiliul pentru drepturile omului de la Geneva – cea mai înaltă instanţă a ONU în domeniu – pe 7 octombrie.