DISTRIBUIȚI
AFP

Libanul a intrat joi în prima din cele 11 zile de lockdown impus de autorităţi pentru încetinirea noului val al epidemiei de COVID-19, transmite AFP, potrivit agerpres.

Măsurile, care includ restricţii de deplasare 24 de ore din 24 până la 25 ianuarie, au fost întărite după ce în anumite spitale nu mai există locuri pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.


Citește și: Aproape 39.000 de spanioli s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore

Libanul cunoaşte de la sfârşitul lui decembrie o propagare exponenţială a coronavirusului, cu recorduri zilnice de infectare. Până acum, Libanul, ţară cu şase milioane de locuitori, a raportat 231.000 de cazuri de contagiune şi 1.740 de decese.

Joi dimineaţă, străzile capitalei Beirut erau aproape goale şi multe magazine erau închise. În virtutea noilor măsuri, angajaţii din sectoarele considerate neesenţiale nu vor avea voie să iasă din case, iar supermarketurile nu vor fi autorizate decât să facă livrări.

În ultimele zile, libanezii au aglomerat supermagazinele şi farmaciile pentru a se aproviziona.

Ministrul interimar al sănătăţii, Hamad Hasan, a fost spitalizat miercuri după ce s-a infectat cu coronavirus, a relatat presa oficială.

Există temeri că noile restricţii vor agrava condiţiile de trai, deja precare, ale familiilor vulnerabile într-o ţară adâncită în cea mai gravă economică de decenii şi unde jumătate din populaţie se află sub pragul de sărăcie.

Citește și: Este IMPOSIBIL ca Trump să fie judecat înainte de plecarea sa de la Casa Albă

‘Suntem foarte preocupaţi de faptul că familiile vulnerabile şi copiii lor vor fi lăsaţi să se descurce singure’, a avertizat luni organizaţia Salvaţi Copiii.

În faţa amplorii dublei crize sanitare şi economice, Banca Mondială a aprobat marţi un ajutor de urgenţă de 246 milioane de dolari pentru a veni în sprijinul a 786.000 de libanezi, însă modalităţile şi data livrării acestui ajutor nu sunt clare deocamdată.