DISTRIBUIȚI

Mai multe organizaţii neguvernamentale au anunţat marţi că şi-au suspendat activitatea legată de refugiaţi în insula greacă Lesbos şi şi-au evacuat echipele de acolo după înmulţirea atacurilor şi ameninţărilor din partea unor grupuri pe care le-au calificat drept ‘fasciste’, potrivit AFP, scrie agerpres.

Insula greacă din nordul Mării Egee, situată în apropierea coastei turce, înregistrează o creştere a numărului de sosiri de migranţi de când Turcia şi-a deschis frontierele la sfârşitul săptămânii trecute.


Citește și : ONU cere UE să asigure mai mult sprijin Greciei în faţa valului de migranţi şi refugiaţi

Tensiunile s-au accentuat în Lesbos, unde situaţia se află într-un punct critic de mai multe luni, cu peste 19.000 de persoane locuind în condiţii insalubre într-o tabără prevăzută pentru cel puţin 3.000 de persoane.

Exasperaţi de a duce povara unui sistem de azil considerat drept eşuat, locuitorii din insulă protestează împotriva prezenţei numeroşilor migranţi debarcaţi aici, apreciind că aceştia pun în pericol securitatea, sănătatea publică şi turismul în insulă.

Nemulţumirea a degenerat în violenţe în ultimele zile, vizând deseori lucrători sociali şi perturbând capacitatea lor de a ajuta refugiaţi, potrivit mai multor organizaţii neguvernamentale cu sediul în Lesbos.

‘La căderea întunericului, există atacuri constante împotriva membrilor organizaţiilor neguvernamentale, persoane venite aici ca voluntari’, a indicat Douglas Herman, cofondator al organizaţiei Refocus.

Poliţia, criticată pentru lipsa de reacţie la aceste incidente, a deschis în cele din urmă o anchetă după ‘mai multe sesizări despre atacuri împotriva unor persoane şi maşini’ pe insulă.

‘Majoritatea organizaţiilor au decis să-şi suspende operaţiunile, unele pe termen nelimitat. Mai multe ONG au cerut echipelor lor să părăsească insula’, a explicat Herman pentru AFP, adăugând că cei şase membri ai echipei sale pleacă şi ei.

Citește și : Trump acceptă propunerea lui Putin privind o reuniune a Consiliului de Securitate ONU

Violenţa este rezultatul unor mobilizări ‘fasciste’, denunţă el, descriind drumuri tăiate de-a lungul insulei, cu atacuri sau ameninţări la adresa celor aflaţi la volan.

‘Persoane cu lanţuri lovesc vehicule şi încearcă să ajungă la oamenii din interior cu bucăţi de sticlă spartă’, a indicat Herman.

Echipajul de pe Mare Liberum, o navă de monitorizare a drepturilor omului care navighează în Marea Egee, a indicat că a fost atacată de ‘un grup de fascişti’, în timp ce era andocată în portul insulei.