DISTRIBUIȚI

Chiar și printre geniile ciudate din Silicon Valley, Jack Dorsey se remarcă încă prin excentricitățile sale.

„Este aproape ca una dintre acele păpuși rusești, cu un înveliș exterior nou pus la fiecare doi ani”, a spus Nick Bilton, autorul cărții „Hatching Twitter”, pentru The Post despre simțul modei al lui Dorsey. „A trecut printr-o fază în care a purtat aceste cămăși ciudate Dior Homme [guler inversat]. Acum se află în faza lui boemă [a designerului] Rick Owens. La un moment dat a fost obsedat de wabi-sabi, o filozofie de design japoneză care este ciudată și excentrică. Au fost blugi și fuste în formă de A.”


Lumea tehnologiei a fost zguduită luni de anunțul că Dorsey – odinioară rocker punk, care abandonează NYU, maseur autorizat și viitor designer de modă – va demisona din funcția de CEO al Twitter, compania pe care a co-fondat-o în 2006.

„Nimeni nu se aștepta ca Jack să atingă înălțimile pe care le-a atins”, a spus un fost angajat. „Obișnuia să fie un dezvoltator de software semi-fără adăpost, hippie, care naviga de pe canapea.

„În multe privințe, el este anti-CEO. Băieții ăștia sunt niște nenorociți și el este propria lui persoană. El este doar un tip diferit. Cine ia locul lui Jack pe Twitter va fi mai puțin distinctiv decât Jack.” (CTO Twitter, Parag Agrawal va prelua conducerea.)

Între timp, acționarii nu ar putea fi mai fericiți. Când CNBC a anunțat abdicarea bărbatului de 45 de ani, acțiunile Twitter au crescut cu peste 11%. Poate că au fost ușurați să nu se mai confrunte cu alte povești, cum ar fi momentul în care rapperul Azealia Banks a susținut că Dorsey i-a trimis tăieturi din barba lui asemănătoare lui Rip Van Winkle, ca să le poată folosi ca o amuletă de protecție. Dorsey a negat, iar postarea pe Twitter a lui Banks despre asta a fost ștearsă de atunci. Barba, între timp, are propriul său cont de fani.

Nu este prima dată când Dorsey îşi anunţă demisia.

Inițial, a ocupat funcția de CEO în primele 18 luni de existență a Twitter, din aprilie 2007 până în octombrie 2008, când a renunțat pentru a fi înlocuit de Evan Williams.

Până când Dorsey și-a reluat postul în 2015, sensibilitățile lui trecuseră de la un fondator tocilar de start-up – care și-a acoperit odată inelul din nas cu un plasture când un șef i-a cerut să scape de el – la un boem total.

Fostul angajat crede că Dorsey a adus lucruri bune pe Twitter, dar că guru-ul tehnologiei are prea multe distrageri pentru a-l ține într-un singur loc chiar acum. La urma urmei, acesta este un bărbat care a spus că încearcă să mediteze două ore în fiecare zi.

„A fost extrem de muncitor și a petrecut o cantitate enormă de timp pentru a construi compania. Dar interesele lui erau prea extinse pentru ca el să fie un CEO concentrat”, a spus fostul angajat.

Bilton este mai puțin generos. „Mulți oameni,” a spus el pentru The Post, „cred că Dorsey este un CEO care a trecut”.

Dorsey a spus că se va concentra mai mult pe sistemul de plăți digitale Square și pe filantropia sa. Între timp, printre interesele extracurriculare care îi atrag atenția se numără și atragerea unora dintre cele mai atractive femei de pe planetă. El a fost legat de modelele de costume de baie Flora Carter și Raven Lyn Corneil, de instructorul de yoga Kate Greer, de modelul de modă Lilly Cole și de autoarea „Boss Bitch”, Nicole Lapin.

Nu e rău pentru un tip care, în 2005, nu știa ce este un mesaj text.

Potrivit „Hatching Twitter”, Dorsey a aflat doar când o fată i-a spus să-i transmită un mesaj în loc să sune. Între timp, mișcarea lui pentru a curta femeile a fost să le prezinte macarale origami pe care le făcea el însuși.

Fostul angajat al Twitter crede că aceste doamne sunt atrase de Dorsey pentru mai mult decât miliardele sale: „Nu sunt deloc banii. El este în mod legitim interesant. Asta îl face mult mai cool decât, să zicem, Zuckerberg.”

Dorsey, care are o avere estimată de aproximativ 11 miliarde de dolari, potrivit Forbes, a crescut în St. Louis – unde mama lui era casnică și tatăl său inginer – și acum locuiește într-un conac de sticlă cu vedere la podul Golden Gate. S-a spus că ia micul dejun cu apă, sare și lămâie și că petrece aproximativ 75 de minute în fiecare zi mergând de acasă la birou. Dar se pare că preferă să lucreze acasă sub lumină infraroșie, care ar trebui să elibereze stresul. El a susținut că mănâncă doar o masă pe zi și că postează în weekend.

De asemenea, potrivit Times of London, a susținut microdozarea LSD-ului.

În ceea ce privește afirmația lui Dorsey că petrece 45 de minute pe noapte sărind dintr-o saună de 220 de grade Celsius la apă rece ca gheața și înapoi în saună, Bilton are îndoielile lui.

„Recordul mondial pentru o saună este cu doar șase grade mai mult decât la ce spune el că o face”, a spus Bilton despre temperatura preferată a lui Dorsey, care depășește punctul de fierbere. „Și un rus a murit din cauza asta”.

Adam Fisher, autorul cărții „Valley of Genius”, spune că Dorsey „este un boem care a ajuns miliardar din greșeală și urmează calea pe care a avut-o întotdeauna”.

Uneori, însă, aceste lucruri nu reușesc să meargă conform planului. În 2019, Dorsey a promis că va petrece trei până la șase luni trăind în Africa, pentru ca mai târziu să declare că este o greșeală și a stârnit reacţii controversate după ce a vizitat India și a ținut o pancartă pe care scria „Smash Brahminical patriarchy”.

După ce a vizitat Myanmar într-o retragere de meditație, el a descris-o ​​drept „o țară absolut frumoasă… [unde] oamenii sunt plini de bucurie și mâncarea este uimitoare”. Necunoașterea aparentă a lui Dorsey cu privire la încălcările drepturilor omului din țară a dus la o ironaizare masivă pe rețelele de socializare și la o mustrare pe Twitter din partea lui Andrew Stroehlein, directorul mass-media european al Human Rights Watch: „Uitați să menționați că vă aflați într-o țară în care armata a comis crime și violuri în masă, forțând sute de mii de oameni să fugă, într-unul dintre cele mai mari dezastre umanitare de astăzi…”

Cu toate acestea, Bilton vede stilul de a se relaxa al miliardarului – care include excursii pe iaht cu Jay-Z și Beyonce – ca fiind mai calculat decât ar putea părea.

„Lui Dorsey chiar îi pasă de ceea ce cred oamenii, foarte mult”, a spus Bilton. „Vrea ca ei să creadă că va lăsa în urmă o moștenire nebună precum Steve Jobs și că va pune o amprentă în univers. Juriul este încă acolo.”