DISTRIBUIȚI
Time Magazine

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apărat miercuri folosirea lansatoarelor ”flash-ball” (LBD, care proiectează gloanţe neletale de cauciuc de calibrul 40 mm până la o distanţă de 50 de metri) de către forţele de ordine din Franţa, după apelul Consiliului Europei la suspendarea utilizării LBD în numele respectării drepturilor omului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Consiliul Europei i-a cerut marţi Franţei să ”suspende utilizarea LBD în cadrul operaţiunilor de menţinere a ordinii” în Franţa în vederea ”respectării mai bune a drepturilor omului”, la trei luni după debutul mişcării sociale a ”vestelor galbene”.


Citește și : Ministrul de externe venezuelean cere o întâlnire Trump-Maduro

De asemenea, Consiliul Europei i-a solicitat Parisului să-şi revizuiască ”doctrina sa de folosire a armelor de forţă intermediară”, categorii în care sunt incluse LBD.

”Îi revine ministrului de interne să răspundă punct cu punct recomandărilor care sunt făcute”, a afirmat miercuri Macron, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel.

Dar ”aşa cum ştiţi, a existat deja o politică de mare limitare şi transparenţă a acestor materiale cu o doctrină clar stabilită”, a spus şeful statului francez.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a invitat marţi autorităţile franceze să nu aducă ”restricţii excesive libertăţii de asociere paşnică”, ea criticând puterea dată prefecţilor în Franţa de a interzice unei persoane să manifesteze.

În urmă cu două săptămâni, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care condamnă utilizarea ‘disproporţionată’ a forţei de către poliţie în timpul manifestaţiilor.

Citește și : Summit Trump-Kim: Casa Albă restricţionează accesul presei

În rezoluţia respectivă, eurodeputaţii au ”denunţat recurgerea la intervenţii violente şi disproporţionate din partea autorităţilor publice în timpul protestelor şi al manifestaţiilor paşnice”. Textul nu vizează un stat membru în mod special, dar a dat ocazia unei dezbateri animate în hemiciclul de la Strasbourg.