DISTRIBUIȚI
LRT

Lituania a adoptat miercuri o lege care limitează drepturile solicitanţilor de azil, după o creştere accentuată a numărului sosirilor de cetăţeni din ţări africane şi din Orientul Mijlociu prin frontiera sa cu Belarus, relatează France Presse, potrivit agerpres.   

Guvernul a explicat că legea va accelera procedura de procesare a cererilor de azil, care va trebui finalizată în termen de 10 zile, pentru a se stabili rapid cine sunt adevăraţii refugiaţi.


Citește și : Atac terorist la Bagdad; cel puțin zece morți

Noua legislaţie permite reţinerea migranţilor până la şase luni şi complică procesul de contestare în cazul respingerii cererii de azil.

‘Astăzi, avem o lege care încalcă principiile fundamentale ale drepturilor omului şi umanităţii’, a declarat un cercetător al organizaţiei neguvernamentale lituaniene Diversity Development Group, care acţionează pentru integrarea populaţiilor de imigranţi în această ţară.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a promulgat legea, dar a calificat-o drept ‘imperfectă’ şi a cerut parlamentului să o modifice înainte de sfârşitul anului.

Citește și : Un bărbat care a pătruns în ianuarie în sediul Congresului SUA, condamnat la opt luni de închisoare

Lituania, ţară baltică membră a UE şi NATO, a înregistrat de la începutul anului peste 2.000 de sosiri prin graniţa cu Belarus.

Majoritatea migranţilor sosiţi provin din Irak, dar autorităţile lituaniene suspectează că regimul belarus, susţinut de Rusia, ar fi orchestrat acest aflux, ca represalii pentru sancţiunile UE.