DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Rusia şi Turcia îşi vor continua cooperarea militară, în pofida sancţiunilor americane ce vizează Ankara, membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi care a achiziţionat un sistem de apărare antirachetă rusesc, a afirmat marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care l-a primit pe omologul său turc Mevlut Cavusoglu în capitala rusă, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Am confirmat împreună cu Turcia obiectivul nostru comun de a dezvolta cooperarea noastră tehnică militară”, a spus Serghei Lavrov, în timpul conferinţei de presă susţinute alături de Mevlut Cavusoglu.


Citeşte şi: Peste 10 milioane de mexicani au rămas fără curent

Responsabilul rus a subliniat că preşedintele Vladimir Putin apreciază determinarea Turciei de „a continua cooperarea în acest domeniu, în pofida presiunii ilegitime a Washingtonului”.

SUA au anunţat la mijlocul lui decembrie introducerea de sancţiuni împotriva Turciei pentru achiziţia de către aceasta a sistemului de apărare antiaeriană rus S-400.

Washingtonul interzice acum atribuirea oricărui nou permis pentru export de arme agenţiei guvernamentale turce care răspunde de achiziţia de arme şi interzice, de asemenea, intrarea pe teritoriul american membrilor conducerii acestei entităţi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a văzut în aceste măsuri un atac împotriva suveranităţii Turciei.

Rusia şi Turcia, chiar dacă sunt rivale în numeroase dosare – Siria, Libia, Caucaz – întreţin relaţii constructive, în special datorită bunelor relaţii dintre Putin şi Erdogan.

Apropierea ruso-turcă din ultimii ani nu este văzută cu ochi buni de Occident, îngrijorat de faptul că un membru al NATO se înarmează de la un rival geopolitic de prim plan.

Citeşte şi: MASACRU marca ELN în Columbia! Cinci oameni au fost ucişi, printre care şi un copil de 3 ani

Lavrov a insistat, de asemenea, asupra faptului că „sancţiunile occidentale” nu influenţează în niciun fel relaţiile dintre cele două ţări, „ghidate de interesele lor naţionale”.

La rândul său, ministrul turc Cavusoglu a declarat că relaţiile dintre Turcia şi Rusia nu constituie o alternativă pentru legăturile Ankarei cu NATO şi Uniunea Europeană.