DISTRIBUIȚI

Indiferent de animozităţile existente între mai mulţi dintre membrii săi, un parlamentar norvegian a propus joi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) – cea mai mare alianţă militară din istorie – la premiul Nobel pentru Pace în 2020, informează France Presse, potrivit agerpres.

‘Prin existenţa sa, NATO ne garantează de 70 de ani pacea. Datorită NATO, noi am evitat ca Războiul Rece să devină un război direct’, scrie pe pagina sa de Facebook Erlend Wiborg, deputat al dreptei populiste membră în coaliţia de guvernământ din Norvegia.


Citeşte şi: Putin vrea să reînnoiască rapid tratatul nuclear cu SUA

‘Uneori, suntem de asemenea tributari ai operaţiunilor militare pentru a obţine pacea’, adaugă el.

Mesajul său survine la o zi după un summit al liderilor ţărilor membre ale Alianţei nord-atlantice la Watford (Regatul Unit), la care divergenţele dintre SUA, Franţa şi Turcia au fost expuse la vedere.

Totodată, un video cu un schimb de replici între câţiva lideri în marja aceluiaşi summit a semănat discordie între preşedintele american Donald Trump şi premierul canadian Justin Trudeau, care se pare că l-a ironizat pe şeful Casei Albe.

În testamentul său, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896), creatorul premiilor cu acelaşi nume, stipulase că cel pentru pace trebuie să meargă la ‘personalitatea care a făcut cel mai mult sau a contribuit cel mai bine pentru apropierea popoarelor, la abolirea sau reducerea armatelor permanente, la reunirea sau propagarea congreselor pacifiste’.

A fi propus pentru Premiul Nobel nu este în sine o formă de recunoştinţă.

Institutul Nobel acceptă orice propunere dacă aceasta este făcută înainte de data limită de 31 ianuarie de către una dintre miile de persoane îndreptăţite să facă acest lucru (parlamentari şi miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, anumiţi profesori universitari, membri actuali şi foşti ai comitetului Nobel).

Citeşte şi: Pentagonul îşi creşte semnificativ contingentul din Orientul Mijlociu

Numirile sunt în general secrete cel puţin până când cineva anunţă public numele ‘candidatului’ său.

O deputată norvegiană a anunţat în octombrie că propune ‘populaţia din Hong Kong’ pentru acest premiu.

Nobelul pentru Pace în 2019 a fost atribuit oficial premierului etiopian Abiy Ahmed, artizanul unei reconcilieri între ţara sa şi fostul ei inamic Eritreea.