DISTRIBUIȚI
Sputnik

Rusia a afirmat luni că nu-şi va schimba planurile care prevăd desfăşurarea de arme nucleare „tactice” în Belarus, în pofida numeroaselor critici din partea ţărilor occidentale, relatează France Presse, potrivit agerpres.

„Bineînţeles, o astfel de reacţie nu va putea avea impact asupra planurilor Rusiei”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Citeşte şi: Germania este paralizată de una dintre cele mai mari greve din ultimele decenii – Black News

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că are acordul Minskului pentru desfăşurarea unor arme nucleare „tactice” în Belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene şi condusă din 1994 de Aleksandr Lukaşenko, aliatul său cel mai apropiat.

Potrivit preşedintelui rus, pregătirile pentru această desfăşurare urmează să înceapă luna viitoare.

Acest anunţ a provocat critici severe din partea ţărilor occidentale, NATO denunţând o „retorică periculoasă şi iresponsabilă” a Rusiei, în timp ce Uniunea Europeană a ameninţat Minskul cu noi sancţiuni dacă această desfăşurare va fi realizată.

La rândul său, Ucraina a cerut duminică o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a contracara ceea ce ea califică drept „şantaj nuclear” din partea Rusiei.

Dacă Belarus nu ia parte direct la conflictul din Ucraina, Moscova s-a servit de teritoriul său pentru a-şi desfăşura ofensiva asupra Kievului anul trecut.

Citeşte şi: Preşedintele Israelului cere oprirea ‘imediată’ a reformei judiciare – Black News

Responsabili ruşi au proferat în mai multe rânduri ameninţări abia voalate de a se servi de arma nucleară în Ucraina în caz de escaladare semnificativă a conflictului.

Vladimir Putin şi-a motivat decizia sâmbătă prin voinţa Regatului Unit de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei, aşa cum a afirmat recent o responsabilă britanică.