DISTRIBUIȚI
Michael Farrugia/Twitter

Un grup de migranţi nord-africani salvaţi de pe o ambarcaţiune în derivă a sosit vineri în Malta, la câteva ore după ce guvernul de la La Valletta a anunţat că nu va mai permite altor migranţi să debarce în urma deciziei de închidere a porturilor de pe această insulă din cauza crizei cauzate de coronavirus, transmite Reuters, potrivit agerpres.

O navă a forţelor navale malteze a salvat 64 de migranţi aflaţi pe o ambarcaţiune într-o zonă aflată la sud de Malta şi i-a adus la mal. Malta a urmat joi exemplul Italiei, ţara în care epidemia de COVID-19 a cauzat cel mai mare număr de decese, anunţând că nu va mai permite andocarea ambarcaţiunilor cu migranţi din cauza riscurilor de răspândire a coronavirusului.


Citeşte şi: Un bebeluş din Filipine a murit de coronavirus

Forţele navale malteze monitorizaseră migranţii timp de câteva ore înainte ca o navă de patrulare să îi preia.

Totuşi, executivul maltez a precizat că ţara insulară nu poate asigura alte operaţiuni de salvare.

”Este în interesul şi este responsabilitatea acestor oameni să nu se pună în pericol plecând într-o călătorie riscantă către o ţară care nu este în poziţia de a le oferi un adăpost sigur”, a subliniat guvernul maltez.

Malta a decis intrarea în carantină timp de 14 zile pentru toţi călătorii care intră în ţară şi închiderea şcolilor şi a recomandat populaţiei să stea în case pe perioada stării de urgenţă.

Citeşte şi: Mai marii Europei au hotărât un plan de susţinere de 500 de miliarde de euro

Înaintea crizei, navele operate de organizaţii umanitare patrulau periodic de-a lungul coastei Libiei pentru a salva migranţii ilegali care încearcă să ajungă în Europa.

Majoritatea acestor nave s-au retras, dar vasul Alan Kurdi, închiriat de organizaţia umanitară germană Sea-Eye, a revenit în zonă săptămâna trecută, iar luni a salvat 150 de migranţi. Totuşi, ţinând cont că porturile italiene şi malteze sunt închise, nu este clar unde vor fi debarcaţi aceşti migranţi.