DISTRIBUIȚI
Operation World

Milioane de alegători au renunţat să se înscrie pe liste, mii de secţii de vot vor rămâne închise. Zece candidaţi au fost ucişi… În pofida lipsei de pregătire şi a violenţelor, Afganistanul va vota sâmbătă pentru alegerea deputaţilor, aceasta indiferent de cost, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Organizat cu trei ani întârziere, acesta este cel de-al treilea scrutin legislativ organizat în Afganistan, după cele din 2005 şi 2010, de la intervenţia militară americană care i-a îndepărtat pe talibani de la putere în această ţară, în 2001.


Citeşte şi: Apar noi detalii năucitoare în cazul Khashoggi. Unul dintre călăi a studiat medicină legală în Australia

Finanţate în principal de comunitatea internaţională, alegerile legislative sunt considerate mai ales ca un test înaintea scrutinului prezidenţial prevăzut să aibă loc în aprilie anul viitor.

Stabilită iniţial pentru aprilie, apoi iulie şi în cele din urmă octombrie, data votului a fost amânată până la limită. Organizarea pare haotică şi precipitată. Cu câteva zile înainte de scrutin, organizatorii întâmpină încă dificultăţi în găsirea unor evaluatori şi în distribuirea de materiale electorale în mai mult de 5.000 de secţii de votare.

Indiferent de situaţie, scrutinul trebuie să înceapă sâmbătă la ora locală 07:00. Anularea din nou a acestuia nu este o opţiune, a anunţat Comisia Electorală Independentă (CEI), care organizează scrutinul.

„Ninge deja în unele provincii şi vremea este în răcire. Dacă l-am întârzia încă o săptămână, înseamnă că nu va avea loc”, a declarat Sayed Hafizullah Hashimi, purtător de cuvânt al CEI. Observatorii se aşteaptă ca participarea să fie cu mult sub pragul de 8,9 milioane de persoane înscrise pe liste.

Citeşte şi: Republica Moldova a semnat cu Turcia cinci noi acorduri bilaterale

Ameninţările şi atacurile comise de talibani şi gruparea jihadistă Statul Islamic ar putea determina mulţi alegători să nu se prezinte la vot în pofida desfăşurării unui imens aparat de securitate: 54.000 de membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi. Zece candidaţi la scrutin şi-au pierdut viaţa, cei mai mulţi asasinaţi.

Integritatea votului este, de asemenea, discutabilă deoarece au fost descoperite multe cazuri de înregistrare multiplă.

Potrivit unui raport recent al ONG-ului Afghan Analyst Network (AAN), numărul alegătorilor înregistraţi numai în provincia Paktia (est) este de 141% din populaţia estimată.

Peste 2.500 de candidaţi sunt în cursă pentru cele 249 de locuri parlamentare. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt deja aleşi, fiind descendenţi ai unor lideri de război, oameni de afaceri sau membri ai societăţii civile.

Acest scrutin, este, de asemenea, considerat un pas crucial înaintea unei reuniuni a ONU la Geneva, în noiembrie, în care Afganistanul va trebui să demonstreze donatorilor săi progresele realizate în „procesele democratice”.