DISTRIBUIȚI
Daily Express

Guvernul spaniol dă asigurări că, în pofida unei creşteri puternice a contaminărilor cu noul coronavirus, situaţia este ”sub control”, răspunzând astfel unor ţări care au impus restricţii Spaniei, relatează AFP, potrivit news.ro .

Începând de duminică, pasagerii care sosesc din Spania în Regatul Unit intră timp de 14 zile în carantină, iar Norvegia a impus din nou restricţii de călătorie în Spania.


Citește și : Polonia declanşează demersuri în vederea retragerii din tratatul european împotriva violenţelor domestice

Premierul francez Jean Castex le-a ”recomandat puetrnic” francezilor, vineri, ”să evite” să se ducă în Catalonia, o regiune situată în nord-estul Spaniei, unde epidemia a repornit puternic.

”Guvernul spaniol consideră că situaţia este sub control, focarele sunt localizate, au fost izolate şi controlate”, a declarat pentru AFP Ministerul spaniol de Externe.

”Spania este o ţară sigură”, a adăugat ministerul, anunţând cu privire la carantina de 14 zile impusă de Marea Britanie că Madridul este ”în contact” cu Londra, pe a cărei decizie o ”respectă”.

ÎNGRIJORARE ÎN ARAGON ŞI CATALONIA

Epidemia a început să accelereze din nou în Spania – unde s-au înregistrat joi şi vineri 1.000 de contaminări cu covid-19 pe zi -, potrivit unor bilanţuri oficiale.

Numărul cazurilor, raportat la populaţie, s-a triplat în două săptămâni, iar autorităţile supraveghează peste 280 de focare.

Ministerul spaniol al Sănătăţii şi-a exprimat îngrijorarea în mod special faţă de situaţia din Aragon şi din Catalonia.

În Catalonia, autorităţile regionale i-au îndemnat pe locuitorii Barcelonei să rămână acasă. Ele au decis vineri să închidă discotecile şi barurile de noapte, considerate drept focare de contagiune.

În acest context, majoritatea regiunilor – competente în domeniul Sănătăţii – au consolidat caracterul obligatoriu al măştii de protecţie – care este obligatoriu să fie purtată pe stradă. Nepurtarea măştii pe stradă se sancţionează cu amendă.

Citește și : Rio de Janeiro anulează petrecerea de sfârşit de an de pe plaja Copacabana

În unele dintre regiuni, restricţii au fost impuse cu privire la o limitare a numărului de persoane care pot să se adune sau interdicţia vizitării azilurilor de bătrâni.

Guvernul central – care asigură că nu este vorba despre un ”al doilea val” – consideră că regiunile au instrumente suficiente pentru a controla epidemia covid-19 şi îndepărtează eventualitatea impunerii unei stări de alertă.