Un tribunal superior din Pakistan a anulat luni acuzaţiile de terorism împotriva fostului premier Imran Khan, au anunţat avocaţii săi, o veste bună pentru fostul star din cricket care s-a confruntat cu o serie de probleme legale după ce a plecat din fruntea guvernului, relatează Reuters, potrivit agerpres.
Tribunalul a precizat că presupusele delicte ale lui Khan nu atrag o inculpare pentru terorism, a declarat pentru Reuters Faisal Chaudhry, unul dintre avocaţii săi.
Citeşte şi: În Germania se profilează o amenințare severă de dezindustrializare – Black News
Acuzaţiile sunt legate de un discurs al lui Khan în care el ar fi ameninţat poliţia şi responsabili judiciari după ce unuia dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi i s-a refuzat eliberarea pe cauţiune într-un caz de revoltă.
„Cazul împotriva lui Imran Khan va rămâne totuşi intact, dar va fi judecat acum într-un tribunal obişnuit, nu într-un tribunal pentru antiterorism”, a mai spus Chaudhry.
„Există de fapt un ordin pentru anularea acuzaţiilor”, a spus un alt avocat al său, Babar Awan, pentru Reuters. „Asta nu face decât să dovedească că este vorba de acuzaţii false şi reprezintă doar un instrument pentru persecuţie politică”, a adăugat el.
Poliţia a formulat aceste acuzaţii împotriva lui Khan în august, după remarcile sale publice că nu va cruţa poliţia şi pe responsabilul judiciar care i-a refuzat eliberarea pe cauţiune colaboratorului său.
Imran Khan a explicat ulterior că afirmaţiile nu s-au dorit a fi o ameninţare.
Fostul premier s-a confruntat cu mai multe dosare după ce a fost înlăturat din funcţie în aprilie în urma unei moţiuni de cenzură a partidelor de opoziţie, efort coordonat de succesorul său, Shehbaz Sharif.
Unul dintre dosarele sale se află într-un moment crucial la un tribunal superior, care urmează să-l pună sub acuzare pe Khan pe 22 septembrie într-un caz de ultraj la un magistrat, după ce l-a ameninţat pe responsabilul judiciar. Dacă va fi condamnat, el ar putea primi interdicţie de a mai participa la viaţa politică timp de cel puţin cinci ani.
Citește și : Cum intenţionează UE să reducă facturile la energie?
Într-un dosar este vorba despre finanţări străine pentru partidul său Pakistan Tehreek-e-Insaf, pe care o instanţă electorală le-a caracterizat drept ilegale.
După ce a fost înlăturat de la putere, Khan a organizat ample manifestaţii naţionale pentru a cere organizarea de alegeri anticipate, dar coaliţia de guvernare a respins ideea, afirmând că scrutinul legislativ va fi organizat la termen, la sfârşitul lui 2023.