DISTRIBUIȚI
MagnaNews

Comerţul Uniunii Europene cu Rusia a fost puternic afectat de invadarea Ucrainei, restricţiile impuse de blocul comunitar la importul şi exportul mai multor produse ruseşti conducând la o diminuare cu 33% a valorii importurilor UE din Rusia în perioada februarie-septembrie 2022, arată datele publicate miercuri de Eurostat, potrivit agerpres.

Conform acestor date, ponderea ocupată de Rusia în importurile UE a scăzut de la 6,4% în luna februarie 2022, până la 3,8% în luna septembrie 2022. În aceeaşi perioadă, ponderea ocupată de Rusia în exporturile UE a scăzut de la 2,3%, până la 1,1%.


Citeşte şi: Phenianul este IZOLAT din cauza unei ‘boli respiratorii’

 

Sursa foto: ec.europa.eu


 

În consecinţă, deficitul balanţei comerciale a UE pe relaţia cu Rusia a atins un vârf de 19,6 miliarde de euro în luna martie 2022, după care a scăzut treptat iar în luna septembrie s-a cifrat la 9,7 miliarde de euro.

Citeşte şi: Pentagonul are capacitatea de a riposta la ameninţări în pofida unui deficit de stocuri – Black News

Datele Eurostat arată că importurile UE din Rusia au scăzut considerabil mai ales la: cărbune (de la o pondere de 45% din importurile extracomunitare în 2021, până la 13% în trimestrul trei al anului trecut), gaze naturale (de la 36% până la 18%), îngrăşăminte (de la 29% până la 17%) şi fier şi oţel (de la 16% până la 5%).

În paralel, ponderea ocupată de SUA în importurile de gaze naturale ale UE a crescut de la 11% în 2021, până la 20% în trimestrul al treilea din 2022, iar cea a Marii Britanii de la 6% până la 12%. La petrol, diminuarea ponderii Rusiei în importurile blocului comunitar a fost compensată prin creşterea ponderii Arabiei Saudite (cu patru puncte procentuale) şi SUA (cu trei puncte procentuale), în trimestrul al treilea din 2022 comparativ cu 2021.