DISTRIBUIȚI
CNN.com

Unul dintre cei mai importanţi diplomaţi ai Administraţiei lui Donald Trump a respins marţi în mod ferm teza conform căreia Ucraina şi nu Rusia s-ar fi amestecat în alegerile americane din 2016, teză susţinută cu toate acestea de preşedintele SUA, informează AFP, potrivit agerpres.

Solicitat să spună, în timpul unei audieri parlamentare, dacă există dovezi privind o ingerinţă ucraineană, numărul trei al Departamentului de Stat, David Hale, a răspuns „Nu”.


Citește și : Premieră în istoria NATO: Liderii statelor membre vor menţiona China în declaraţia summitului

În schimb, el a confirmat că, în ceea ce priveşte Rusia, aceasta s-a amestecat în scrutin în favoarea lui Donald Trump. „Da, serviciile de informaţii au conchis că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat în 2016 o campanie pentru influenţarea alegerilor noastre prezidenţiale”, a declarat el fără ocolişuri.

Acest subiect se află în centrul procedurii de destituire ce marchează sfârşitul primului mandat al miliardarului republican la Casa Albă.

Opoziţia democrată îl acuză pe cel de-al 45-lea preşedinte al SUA că a abuzat de puterea sa pentru a-i cere Ucrainei să declanşeze anchete împotriva adversarilor săi politici americani. Potrivit mai multor diplomaţi şi responsabili care au depus mărturie în Congres, declanşarea acestor anchete constituia condiţia pentru o întrevedere cu omologul său ucrainean şi pentru deblocarea unui ajutor militar crucial aşteptat de Kiev.

Tabăra republicană invocă, pentru a justifica cererea preşedintelui, o teză avansată de cercurile pro-Trump şi preluată de Donald Trump însuşi, conform căreia Ucraina şi nu Rusia s-ar fi amestecat în scrutinul din 2016, în favoarea democraţilor. Această teză nu a fost public susţinută de niciun fapt dovedit, în timp ce ingerinţa rusă face obiectul unui consens din partea serviciilor de informaţii americane.

În timpul audierilor din Congres în vederea unei puneri sub acuzare oficiale a lui Donald Trump, una dintre fostele sale consiliere pentru securitate naţională, Fiona Hill, a denunţat teza privind ingerinţa ucraineană şi pe cei care o promovează. „Este o ficţiune care a fost creată şi propagată de serviciile de securitate ruse” şi care serveşte „în mod clar intereselor ruse”, a declarat ea.

Citește și : Trump anunță că va organiza summit-ul G7 la Camp David

David Hale, diplomat de carieră care ocupă postul de subsecretar de stat pentru afaceri politice, şi-a exprimat marţi susţinerea pentru poziţia Fionei Hill. Solicitat să spună dacă este în dezacord cu ea, Hale a răspuns „Nu”.

În schimb, şeful lui, secretarul american de stat, Mike Pompeo, nu a respins teza ingerinţei ucrainene, estimând că SUA au „datoria” să o investigheze.