DISTRIBUIȚI
dpa

Uniunea Europeană îşi va continua acţiunile în justiţie împotriva Regatului Unit în legătură cu ultimele măsuri luate de Londra privind Irlanda de Nord şi consideră că, referitor la chestiunile comerciale, sunt acceptabile doar soluţii convenite împreună, a susţinut vineri vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale Maros Sefcovic (foto), potrivit Reuters şi agerpres.

Sefcovic s-a întâlnit joi seară cu negociatorul britanic David Frost. La finalul întrevederii, el a declarat că numai înţelegerile convenite de organismele comune stabilite de Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană pot oferi stabilitate în Irlanda de Nord.


Citeşte şi: Un angajat CNN povestește cum s-a construit PROPAGANDA de ‘răsturnare’ a lui Trump – VIDEO – Black News

”Vicepreşedintele (Comisiei Europene, n.red.) a insistat pe modalităţile convenite în comun în vederea conformării depline cu Protocolul (privind Irlanda de Nord), care include obiective, termene, borne şi mijloace pentru a măsura progresele”, indică o declaraţie a executivului comunitar.

Maros Sefcovic a precizat că acţiunile în instanţă contra Londrei ”vor continua atât timp cât va fi necesar”.

La rândul lor, David Frost a spus că rămân de discutat cu Bruxellesul o serie de probleme dificile, dar că este importantă continuarea dialogului între Regatul Unit şi UE.

Vezi şi: America este ŞOCATĂ! Un puşti de 13 ani a fost OMORÂT de poliţişti – VIDEO – Black News

În luna martie, Uniunea Europeană a lansat o acţiune în justiţie contra Londrei după ce aceasta a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, document în care este inclus Protocolul privind Irlanda de Nord.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca Acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.