DISTRIBUIȚI
FILE - In this Dec. 23, 2015 file photo, Japan's Emperor Akihito waves to well-wishers as he appears on the balcony of the Imperial Palace to mark his 82nd birthday in Tokyo. Japanese emperor, in rare TV address aired on Monday, Aug. 8, 2016, says he is concerned about his ability to fulfill duties fully. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Împăratul Japoniei, Akihito, cu câteva luni înainte de a abdica, a afirmat că se simte ”profund împăcat” de faptul că lunga sa domnie a fost una a păcii, evocând cu emoţie toate vieţile pierdute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează duminică AFP, scrie agerpres.

Într-un discurs înregistrat mai înainte, pentru a marca împlinirea a 85 de ani de viaţă, suveranul le-a adus de asemenea un omagiu poporului japonez şi Împărătesei Michiko, prima femeie din popor devenită membru al familiei regale în urmă cu 60 de ani.


Citește și : Cel puţin opt morţi după izbucnirea unui incendiu într-o mină din Rusia

Cu o voce tremurândă, Akihito a evocat urmările celui de-Al Doilea Război Mondial şi a vorbit despre ”numărul incalculabil” de vieţi omeneşti pierdute în conflictul purtat în numele tatălui său, Hirohito, mort în 1989. El a subliniat de asemenea importanţa învăţării istoriei ”cu exactitate” de către tineret.

”Cred că este important să nu se uite că un număr incalculabil de vieţi omeneşti s-a pierdut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, că pacea şi prosperitatea Japoniei de după război au fost edificate datorită unor numeroase sacrificii şi eforturi neobosite ale poporului japonez, şi să se transmită această istorie cu exactitate generaţiilor născute după război”, a declarat suveranul nipon.

”Mă simt profund împăcat ştiind că ‘Era Heisei’ (era imperială actuală) se încheie fără război în Japonia”, a mai spus Împăratul Akihito, născut pe 23 decembrie 1933.

Citește și : Indonezia : Sute de morți și răniți după un TSUNAMI

De-a lungul domniei sale, Akihito a adresat neîncetat mesaje pacifiste, exprimându-şi remuşcarea pentru consecinţele expansionismului Japoniei din prima parte a domniei tatălui său.

Împăratul Akihito va părăsi Tronul la sfârşitul lui aprilie anul viitor, în baza unei legi excepţionale. Aceasta va fi prima abdicare imperială din ţară din ultimele peste două secole. Fiul său cel mare, Prinţul Naruhito, îi va succeda la Tronul Crizantemei pe 1 mai 2019.